Foto: MALIN LÖÖF
 Foto: MALIN LÖÖF

Industrigrupp tar över Akademibokhandeln

Publicerad

Akademibokhandeln och dotterföretaget Bokus får nya ägare.

Det är industrigruppen Volati som köper bolagen.

– Det är en mycket välskött verksamhet som har lyckats ta tillvara möjligheterna i en bransch i förändring, säger Mårten Andersson, vd för Volati, om förvärvet.

Akademibokhandeln är i dag en ledande bokhandelsaktör i landet med en marknadsandel om cirka 35 procent av konsumentbokhandeln. Företaget har totalt 108 butiker, varav 80 egenägda och 28 drivna av franchisetagare, och e-handel både under varumärket Akademibokhandeln och Bokus.

Köpeskillingen för 100 procent av aktierna uppgår till 263 miljoner kronor medan rörelsevärdet uppgår till omkring 760 miljoner kronor. 

– Det känns fantastiskt roligt att Volati får möjlighet att förvärva Akademibokhandeln och näthandeln Bokus, säger vd Mårten Andersson i en kommentar.

Akademibokhandelskoncernens nettoomsättning uppgick till 1,8 miljarder kronor under 2016, medan rörelseresultatet före avskrivningar stannade på 125 Mkr. 

Akademibokhandelns starka varumärke

Mårten Andersson beskriver Akademibokhandeln och Bokus som starka varumärken samt pekar på att Akademibokhandelns kundklubb i dagsläget har drygt 1,3 miljoner medlemmar.

– Tittar man på försäljning i fysisk butik så har den faktiskt vuxit med 1 procent de senaste fem åren. Online växer rätt kraftigt men framförallt på bekostnad av bokklubbar och dagligvaruhandel. Akademibokhandelns konkurrensposition tycker jag är oerhört stark. Vi är den enda som har alla kanaler och kan leverera bra berättelser på alla plattformar. Det tror jag är jätteviktigt framöver”, säger Mårten Andersson till Dagens Industri.

Bytt ägare flera gånger

Akademibokhandeln har haft flera ägarbyten på senare år.

Sommaren 2015 dumpade kooperativa KF sitt 65-procentiga innehav till investeringsfonden Accent Equity Partners.

– Vår ambition är att bistå ledningen med att utveckla Akademibokhandeln till en modern bokhandel i världsklass, sa Niklas Sloutski, vd på Accent Equity Partners, rådgivare till Accent–fonden när köpet genomfördes.

Men nu köper Volati hela bokhandelsgruppen, och då inte bara riskkapitalbolaget Accent Equits andel, utan även resterande aktier från J.P. Killberg Bokhandelsaktiebolag, Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur samt Krasse & Co. 

Tillträde förväntas ske under juli 2017. Ägarbytet innebär inga förändringar för de cirka 500 anställda eller de franchisetagare som driver 28 av butikerna. Förvärvet är villkorat av besked om godkännande från Konkurrensverket. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag