Ikea är ett av de bolag som valt att satsa på Infranode. Foto: LEIF JACOBSSONIkea är ett av de bolag som valt att satsa på Infranode. Foto: LEIF JACOBSSON
Ikea är ett av de bolag som valt att satsa på Infranode. Foto: LEIF JACOBSSON
Folksam väljer att satsa en miljard.Folksam väljer att satsa en miljard.
Folksam väljer att satsa en miljard.

Ikea satsar miljarder på att bygga vägar

Publicerad

Fondbolaget Infranode vill bygga upp våra vägar och järnvägar.

Ikea satsade redan 2014 miljardbelopp i bolaget – och nu följer Folksam efter.

– Investerare i Norden har ännu inte doppat tårna när det gäller placeringar inom infrastruktur, säger Infranodes vd Christian Doglia till DI.

Det svenska fondbolaget Infranode grundades 2013 av Christian Doglia och Philip Ajina. Vd Christian Doglia har som mål att samla in fyra miljarder kronor från institutionella investerare, såsom försäkringsbolag, allmänna pensionsfonder och investmentbolag. Han hoppas att investerarna ska kunna få utdelning på detta under 25 år, skriver Dagens Industri.

För tidningen berättar han att de planerar behålla de tillgångar som de köpt, i stället för att sälja dem. En taktik som han anser passar sig bra för investeringar i infrastruktur.

– Den här typen av tillgångar har en livstid på 50 år eller mer, säger Christian Doglia till DI.

Än så länge går arbetet med att samla in investeringar gått bra. Ikea-stiftelsen Imas satsade redan år 2014 1,45 miljarder kronor. Nu väljer också försäkringsbolaget Folksam och fondbolaget KPA att satsa på bolaget.

Folksam väljer att satsa en miljard i Infranode

Folksam uppger att de kommer att investera en miljard kronor i Infranode.

–  Vi engagerar oss i infrastrukturinvesteringar för att värna om fortsatt god avkastning till våra kunder. Investeringen kommer att ge oss realtillgångar med säkra och stabila kassaflöden, samtidigt som den bidrar positivt till riskspridningen i Folksamgruppens tillgångsportföljer, säger chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning, Michael Kjeller, i ett pressmeddelande.

Även den Europeiska Investeringsbanken har valt att investera i Infranode.

Totalt har Infranode samlat in 3,35 miljarder kronor sedan 2013. Pengarna har de tänkt satsa på infrastruktur Norden runt. Det är främst vägar och järnvägstransport som man vill bygga upp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag