Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scandics aktie dyker efter vinstvarningen

Scandic har hotell över hela Sverige, som Opale i Göteborg, men det är främst i Stockholm det har gått dåligt.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Scandic Grand i centrala Stockholm.
Foto: Roger Turesson / DN / TT NYHETSBYRÅN

Scandic vinstvarnar för fjärde kvartalet.

Den svenska verksamheten går sämre än väntat för hotellkedjan – och särskilt i Stockholm är marknaden svag.

När börsen öppnade 09.00 dök aktien med 15 procent.

Hotelloperatören Scandic Hotels förutser ett lägre resultat för det fjärde kvartalet – på grund av lägre resultat i den svenska verksamheten, samt kostnader av engångskaraktär för centrala funktioner.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Scandic vinstvarnar – lägre resultat

Bolaget bedömer att ett justerat ebitda-resultat för fjärde kvartalet 2017 blir cirka 330 miljoner kronor. Det kan jämföras med 392 miljoner kronor, exklusive en engångsvinst på 65 miljoner kronor, under motsvarande kvartal året innan.


LÄS MER: Scandic gör miljardaffär – blir ledande även i Finland 


Enligt SME Direkts senaste insamling från den 13 november väntades justerat ebitda för det gångna kvartalet ha uppgått till 471 miljoner kronor.

Norge och Övriga Norden & Europa har haft en fortsatt positiv resultatutveckling under kvartalet, uppger Scandic Hotels vidare.

Scandic bedömer att det justerade ebitda-resultat för svenska verksamheten blir omkring 200 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, jämfört med 264 miljoner kronor under fjärde kvartalet året innan, exklusive en engångsvinst om 65 miljoner kronor.

Svagt i Stockholm för Scandic

"Resultatnedgången är framförallt hänförlig till verksamheten i Stockholm där marknaden varit svag under kvartalet, och kostnaderna inte kunnat justeras i samma takt som den svagare försäljningen för jämförbara enheter", uppger hotellbolaget.


SE OCKSÅ: Scandic Hotels överträffar förväntningarna 


Det justerade ebitda-resultatet för Scandic Hotels centrala funktioner bedöms uppgå till cirka -140 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med -103 miljoner kronor under motsvarade period 2016.

"Ökningen förklaras i stor utsträckning av en rad poster av engångskaraktär, bland annat kostnader för Scandics långsiktiga incitamentsprogram och övriga personalkostnader av engångskaraktär", uppger bolaget.


Nyhetsbyrån Direkt