Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hot, utpressning och försök till kidnappning före tragedin

Blommor har lämnats vid Bestsellers kontor i Århus.Foto: HENNING BAGGER / AP / TT NYHETSBYRÅN
Danske miljardären Anders Holch Povlsen med sin fru Anne.Foto: OLUFSON JONAS / AP / TT NYHETSBYRÅN

De förlorade tre av sina fyra barn i terrorattentatet när familjen var på semester.

Men det här är inte första gången som danske miljardären Anders Holch Povlsen, 46, drabbas av svåra händelser.

Tidigare har familjen utsatts för hot, utpressning och kidnappningsförsök.

– Det satte självklart extra skräck i familjen och de är oerhört noga med hänsyn till säkerheten, säger danske journalisten Søren Jakobsen.

Blommor, tända ljus och minneshälsningar syntes på onsdagen vid herrgården Constantinsborg utanför Århus i Danmark där den danske miljardären och företagsledaren Anders Holch Povlsen bor med sin fru Anne och parets barn.

Invånarna i närområdet planerar nu ett fackeltåg till minne av familjens tre barn som dog i terrordådet på Sri Lanka i söndags.

– De tre dödsfallen berör mig djupt. Terrorn kommer väldigt tätt inpå, när den får så fruktansvärda konsekvenser för en familj från Århus, säger Marc Perera Christensen, ordförande för det lokala näringslivssällskapet Erhverv Aarhus, till Århus Stiftstidende.

”Familjen levde diskret”

Han har svårt att ta in omfattningen av den mardröm familjen befinner sig i och den uppmärksamhet deras situation har fått:

– Anders Holch Povlsen och resten av familjen har gjort en dygd av att leva diskret. Därför är det väldigt paradoxalt att familjen är omskriven över hela världen, på grund av den allra mest förfärliga händelse. Det är fruktansvärt.

Familjetragedin har skakat om hela Danmark sedan Anders Holch Povlsens koncern Bestseller bekräftade dödsfallen på annandag påsk. Både nationella och lokala medier i Danmark har rapporterat stort om miljardärens barn, de fackeltåg och minnesstunder som organiseras på flera håll i landet samt familjeimperiets tillkomst och verksamhet.

Men det här är inte första gången familjen Holch Povlsen tvingas gå igenom skräckinjagande situationer.

Under en nästan tio månader lång period under 1998 tog familjen emot en rad allvarliga hot. Det var en 34-årig man som kallade sig Robin Hood som hotade att slå ihjäl medlemmar i familjen om de inte betalade honom tio miljoner kronor.

Mannen ristade in sina initialer i familjens bilar, ringde mitt i natten och framförde hoten och bröt sig vid ett tillfälle in i hemmet och lämnade ett skriftligt hotbrev ovanpå ett fotoalbum, skriver Berlingske Tidende.

Kidnappade fel person

När 34-åringen slutligen greps av polis var han på väg till familjens hem igen – och hade med sig hand- och fotbojor, en gaspistol, en elpistol och brandfarliga vätskor.

Fem år senare när Anders Holch Povlsen och hans föräldrar och lillebror deltog under en prisceremoni i Indien kidnappades en 21-årig dansk man. De indiska kidnapparna trodde att de fört med sig en av sönerna i familjen Holch Povlsen, men det hade tagit fel person. Fem dagar senare frigavs den 21-årige dansken, men händelsen skakade om alla inblandade.

– Det satte självklart extra skräck i familjen och de är oerhört noga med hänsyn till säkerheten. Och därför håller de sig även bort från offentligheten, säger danske journalisten Søren Jakobsen.

Han har skrivit flera böcker om Danmarks rikaste familjer och har följt familjen Holch Povlsen under flera år. Trots ihärdiga försök har han dock inte fått någon intervju med någon i familjen.

– De är oerhört privata och håller en låg profil.

God för 67 miljarder

Anders Holch Povlsen är Danmarks rikaste person med en förmögenhet på omkring 67 miljarder kronor och är ensam ägare till modekoncernen Bestseller som bland annat inkluderar klädkedjorna Vero Moda, Vila, Only och Jack & Jones. 

Han är även största delägaren i brittiska näthandeln Asos, stor aktieägare i tyska Zalando samt den största enskilda markägaren i Skottland där han köpt upp flera slott och stora arealer mark. Visionen är att förvilda den skotska naturen och bevara den för framtida generationer.

Søren Jakobsen tror inte att tragedin som drabbat familjen kommer att påverka affärsverksamheten:

– Anders Holch Povlsen har ett starkt team omkring sig så jag är rätt säker på att det inte leder till något synligt tecken vad gäller styrningen av koncernen. Han kan inte vara insatt i allt själv så han har ett litet team som kan ta koncernen genom den här krisen, det är jag helt övertygad om.

Vad tror du kommer hända med familjeimperiet?

– Det är omöjligt att säga. Men det man kan fråga sig är om han vill dra sig mer tillbaka. För en familj att komma ur en sådan här sak, man kan inte föreställa sig något värre.

”Möjligt att skotska projekt överges”

Däremot är det möjligt att den skotska verksamheten avvecklas enligt Søren Jakobsen. Bara några dagar innan terrorattentatet på Sri Lanka publicerade Anders Holch Povlsen ett brev på projektet Wildlands hemsida där han förklarade att han planerar att låta sina barn driva vidare projektet i framtiden.

– Han har utsett sina fyra barn till att förestå den naturinrättning som är hans målsättning i Skottland. Men det är en fråga om det projektet kommer överges, om hans dröm om en framtid med naturupplevelser för sina barn faller samman med den tragik som skett, det är det ingen som vet, säger Søren Jakobsen.

Han fortsätter:

– Jag tror inte vi kan förvänta oss några uttalande från familjen om vad den vill i framtiden. Jag tror att de har dragit sig tillbaka och försöker bearbeta det som hänt.

Anders och Anne Holch Povlsens fyra barn är i åldrarna fem till 15 år gamla. Det är inte känt vem av dem som överlevt.

Anders Holch Povlsen vårdades på sjukhus på Sri Lanka efter terrorattentatet. Det är inte känt hur svårt skadad han är.

”Av respekt till familjen har vi inte ytterligare kommentarer” skriver presstalesperson Michael Huguenin i ett mejl.

Annons: