Kommer eller kommer inte? Johan Carlström, storägare i Fingerprint och brottsmisstänkt. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TTKommer eller kommer inte? Johan Carlström, storägare i Fingerprint och brottsmisstänkt. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT
Kommer eller kommer inte? Johan Carlström, storägare i Fingerprint och brottsmisstänkt.  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT
”Det finns absolut hopp för Fingrprints. Det är ett bolag som har en stark försäljning, tjänar pengar och verkar i en marknad som växer rejält”, säger Joakim Bornold på Nordnet.”Det finns absolut hopp för Fingrprints. Det är ett bolag som har en stark försäljning, tjänar pengar och verkar i en marknad som växer rejält”, säger Joakim Bornold på Nordnet.
”Det finns absolut hopp för Fingrprints. Det är ett bolag som har en stark försäljning, tjänar pengar och verkar i en marknad som växer rejält”, säger Joakim Bornold på Nordnet.
Christian Fredriksson, vd för Fingerprint.Christian Fredriksson, vd för Fingerprint.
Christian Fredriksson, vd för Fingerprint.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TTFoto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
 Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

”Hoppas det blir årets stökigaste stämma”

Publicerad

Tusentals småsparare har fått sina drömmar krossade när Fingerprints aktie rasat.

I dag får de chansen att ställa ledningen till svar.

– Jag tror det kommer att bli säsongens stökigaste stämma. Jag hoppas att det, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Samtidigt hopar sig frågetecknen kring bolagets brottsmisstänkte storägare Johan Carlström.

Från småspararnas älsklingsaktie till mardrömsaktie på ett år.

Fingerprint Cards förvandling är dramatisk och väcker känslor långt utanför börsens traditionella aktörer.

När bolaget håller årsstämma på Gothia Towers i Göteborg i eftermiddag får bolagets aktieägare chansen att ställa ägarna mot väggen.

Det senaste årens turbulens i bolaget har varit av historiska proportioner och frågorna kommer att vara många.

Ett år av turbulens i Fingerprint

Annat var det på stämman för ett år sedan.

Den spikraka kursuppgången framkallade frikyrklig stämning bland nyrika aktieägare som skämtsamt kallades ”fingonjärer”.

En kursuppgången på 1 600 procent under 2015 lockade sparare och antalet ägare gick från 14 500 till 36 500, skriver Dagens Industri

Sedan dess har ägarantalet fördubblats – samtidigt som kursen rasat med 70 procent.

Bland senaste årens händelser:

• Sommaren fick vd:n Jörgen Lantto överraskande sparken och Christian Fredrikson tog över. 

• I januari 2017 anhölls storägaren Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjäll. Misstankarna rörde marknadsbruk i samband med vinstvarningen i december 2016.

• Senare lämnade Söderfjäll Fingerprint. Carlström, som var vd för bolaget från våren 2009 till våren 2015, hade tidigare under året stärkt sitt ägande i bolaget via köp av A-aktier. Åtalet mot Söderfjell har lagts ner medan åtalet mot Carlström – som misstänks för sju fall av grovt insiderbrott – har skjutits till sommaren. Carlström förnekar brott.

• Samtidigt har aktien fortsatt att åka jojo men mest neråt. I mars i år rasade den med 40 procent. Förväntningarna minskade liksom kassaflödet. Förslaget om två kronors utdelning till aktieägarna dras tillbaka utan att nya prognoser ges.

”Det finns hopp för Fingerprint”

Men allt är inte nattsvart för Fingerprint Cards, som utvecklar och tillverkar sensorer som kan läsa av fingeravtryck och användas för identifiering av personer.

– Det finns absolut hopp för Fingrprints. Det är ett bolag som har en stark försäljning, tjänar pengar och verkar i en marknad som växer rejält. Det är ett bolag som fortfarande är ledande i sin bransch, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 Frågan är hur stor del  av marknaden man kommer att ha och till vilken lönsamhet.

– Och där har ju styrelsen och bolaget pratat om en marginal på 30 procent. Det är det ingen i dag som tror på, säger han. 

Vad kommer att hända på stämman i dag?

– Jag tror det kommer att bli säsongens stökigaste stämma. Jag hoppas att det blir det i alla fall.

Varför?

– För att Fingerprint Cards har haft väldigt svårt att kommunicera åt vilket håll bolaget är på väg. Här är det ägarnas chans att fråga styrelsen om man verkligen har koll på vilken väg man ska gå. Den chansen hoppas jag ägarna tar. Som aktieägare, hur liten man än är, har man den här möjligheten.

Sen gäller det att få svar också.

– Ja, och det är en annan sak. Och det får vi se om vi får. Bolaget är det sämsta på Stockholmsbörsen huvudindex och det är klart att det blir intressant att höra hur styrelsen tänker berätta om framtiden.

Tror du huvudägaren och brottsmisstänkte Johan Carlström kommer?

– Jag är inte helt säkert på det, han kan naturligtvis rösta via ombud. Men som bolagets huvudägare borde han komma.

Småspararna är förlorarna

Bland aktieägarna har en liten grupp tjänat enorma summor på aktien. De stora förlorarna är småspararna.

– Den stora gruppen förlorare är privatpersoner som är nya på aktiemarkanden och som tagit alldeles för hög risk i bolaget. Det är alldeles för många som har investerat alldeles för stor andel av sitt sparande, och tagit alldeles för stora risker, säger Bornold.

I dag, på Gothia Tower i Göteborg, möter åtskilliga besvikna aktieägare de ansvariga.

Vid lunchtid på torsdagen hade Fingerprints aktie stigit med nämare tre procent.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag