Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danica Kragic gav H&M:s Stefan Persson tre minuter

Professor Danica Kragic Jensfelt, 47, är landets ledande robotforskare som nu föreslås som ny medlem i klädjätten H&M:s styrelse.Foto: Markus Marcetic
H&M:s styrelseordförande Stefan Persson.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
H&M:s bolagsstämma hålls den 7 maj.Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN

Professor Danica Kragic Jensfelt, 47, föreslås som ny medlem i klädjätten H&M:s styrelse.

Hon är av landets ledande robotforskare och kan även sätta ”Sommarpratare” i sitt cv.

– Jag är mamma, hustru och robotforskare. Och så är jag galen i att sy kläder, inledde hon sitt Sommarprogram den 30 juni 2016.

Kanske är det just Danica Kragic Jensfelts kombination av att sy kläder och det faktum att hon är professor i datalogi som fick H&M:s valberedning att fastna för professorn. Sedan bolagsstämman i början av maj sitter hon i klädjättens styrelse.

Expressen pratar med henne mellan två möten.

Men H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson fick inte många minuter på sig när han ringde och erbjöd henne en plats i bolagets styrelse.

Danica Kragic Jensfelt var stressad på väg till ett möte när hon lyfte luren och hörde:

– Det är Stefan Persson. Har du tid några minuter.

Danica Kragic fick ett överraskande telefonsamtal från H&M:s styrelseordförande Stefan Persson

Hon gav honom tre minuter och fick då höra vad det gällde.

– Jag sa då att jag behöver nog mer än tre minuter innan jag kan ge besked. 

Dagen därpå tackade hon ja till erbjudandet.

– Jag vill inspirera och uppmuntra, säger Danica Kragic Jensfelt.Foto: KTH

Nu ska hon lära Stefan Persson och övriga i H&M:s styrelse allt om robotarnas värld och artificiell intelligens, AI.

Vad kan du tillföra i H&M:s styrelse?

– Min kunskap inom AI och robotik. AI handlar mycket om att utveckla programvaran som baseras på stora datamängder och som kan användas för att effektivisera olika processer. Och när det gäller robotik, alltså fysiska system, som man kan automatisera mer fysiskt jobb. Till exempel när man beställer på nätet då ska man kanske inte manuellt packa in varorna. Man kan automatisera mycket arbete, jobb som kanske är tråkiga för människan.

Risken att robotarna tar kontrollen över allt?

– Den risken är väldigt liten, säger hon och pratar om människans överlägesenhet på många områden.

– Men robotarna kan ta över många tunga och tråkiga arbetsuppgifter.

Danica Kragic nobbade  jobbet som fotomodell

Hon nobbade en gång ett erbjudande att jobba som fotomodell i Milano, utbildade sig i stället till civilingenjör i maskinteknik och är i dag professor i datalogi på KTH och något av en superstjärna inom sitt område.

– Jag vill inspirera och uppmuntra alla som är intresserade av att integrera teknik med områden som hälsa, mode, konst att vara med och utbilda sig så att de kan bidra till och bygga framtidens samhälle, sa Danica Kragic Jensfelt när Veckans affärer för ett år sedan utsåg henne till näringslivets mäktigaste kvinnor i kategorin ”Techprofilerna”.

”Danicas kunskaper mycket värdefulla”

H&M:s styrelseordförande Stefan Persson uttryckte sig också i lyriska ordalag när han beskrev henne.

– Danica har en unik kompetens inom datavetenskap och AI och hur detta kan användas inom robotisering, logistik, återvinning men även inom mode och shoppingupplevelsen. Mot bakgrund av det stora skifte som modebranschen genomgår på grund av den ökade digitaliseringen kommer Danicas kunskaper att vara mycket värdefulla för H&M-gruppen framöver, skriver han i ett pressmeddelande.

– I slutet av gymnasiet började jag jobba som fotomodell. Men det blev en kort karriär berättade Danica Kragic´Jensfelt när hon var Sommarpratare i Sveriges Radio.Foto: Markus Marcetic/Sveriges Radio.

Danica Kragics kunskaper inom området kommer med stor sannolikhet att höja kompetensen inom styrelsen avsevärt.

När Danica Kragić Jensfelt gjorde debut som sommarpratare i Sveriges radio Sommaren 2016 berättade hon om sina erfarenheter av tråkiga städjobb under studietiden och att det delvis är anledningen till att hon hamnade i facket som robotforskare eftersom hon vill att robotar ska kunna ta över alla jobb i som vi människor tycker är tråkiga i framtiden.

För att bekosta sina studier började hon sy kläder. Hon har inte slutat att sy. Men i dag har sömnad en annan funktion för henne.

– Det är min terapi.

”Hjälpa min son att kommunicera”

I Sommar fick radiolyssnarna också inblick i hennes privatliv, om sonen Jonathan, i dag 11 år, som föddes med en allvarlig funktionsnedsättning, kan inte prata vilket gör att han behöver hjälp med det mesta i vardagen.

– Jag hoppas också att det i framtiden finns robotar som kan hjälpa min son Jonathan att kommunicera, trots att han inte kan prata. Den skulle kunna fungera som tolk och förklara vad min son menar eller vill genom att samla data om till exempel kroppsrörelser, sa hon.

Danica Kragics brutala bild  från verkligheten

En brutal händelse från verkligen med sonen Jonathan fick hennes forskarhjärna att gå på högvarv i höstas.

Sonen hade för första gången varit på ett korttidsboende och där brutit lårbenet utan att han kunde kommunicera detta med föräldrarna när han kom hem.

– När Jonathan kom hem från korttidsboendet ville han inte ställa sig på benen. Det var så uppenbart att något var allvarligt fel. Han kunde själv inte förmedla eftersom han kan prata. Jag tog honom till akuten.

Tvingades åka till akuten tre gånger

Danica och hennes make tvingades uppsöka akuten tre gånger innan sonens akuta problem kunde slås fast. Det tog nio dagar innan diagnosen fastställdes.

Hon menar att personalen helt enkelt får för lite tid för patienterna.

– Det är för att de måste göra så många andra administrativa saker att de inte hinner sätta sig in i patientens problem. De måste dokumentera alla besök, de måste skriva på ett sätt så att går att läsa, Det är väldigt mycket jobb som inte är direkt kopplat till patienten.

Danica Kragić Jensfelt tror att med mer AI och robotar inom sjukvården skulle personalen kunna avlastas och ägna sig mer åt det de egentligen ska göra: prata med patienterna utan stress.

– Det har blivit en väldigt konstig diskusson i samhället om att robotar skulle ta över våra jobb. Vi har så mycket som skulle kunna förbättras med robotar.

När jag läser om allt vad som skrivits om dig framstår du som en superperson. Hur hinner du med allt?

– Jag har en fantastiskt man och han är också robotforskare så han förstår. Mina föräldrar som är pensionerade och bor i Kroatien är ofta här och hjälper till.

- Jag är galen i att sy kläder, sa robotforskaren Danica Kragić Jensfelt när hon Sommarpratade 2016.

Danica Kragic Jensfelt, är uppvuxen i Kroatien där hon utbildade sig till civilingenjör i maskinteknik vid tekniska högskolan i Rijeka. Hon disputerade i robotik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm 2001. Sedan 2018 är Danica Kragic Jensfelt professor i datalogi med datorseende och robotik som forskningsämnen vid KTH.

Målet med Danicas Kragic Jensfelts forskning är att bygga framtida system som med hjälp av sensorer interagerar med människan och omgivningen på ett naturligt sätt, skriver  H&M i sitt pressmeddelande. 

Aktier i H&M

2012 utsågs Danica Kragic Jensfelt till hedersdoktor vid Lappeenranta University och är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Hon sitter i styrelsen för Institutet för Framtidsstudier och i Wallenbergstiftelsernas ägarbolag FAM samt SAAB.

Hennes eget aktieinnehav i H&M uppgår till 2 500 aktier och närståendes aktieinnehav i H&M uppgår till 120 aktier. 

Danica Kragic Jensfelts valdes in i H&Ms styrelse i samband med bolagsstämman den 7 maj.

Danica Kragic Jensfelt

Född: 1971 i Rijeka, Kroatien.

Arbete: Professor i datalogi på KTH.

Familj: Make, en son och en dotter

Intressen: Sy kläder och göra smycke.

HM&s styrelse

Omval till H&M:s styrelse föreslås av nuvarande ledamöterna: Stina Bergfors, Anders Dahlvig, Lena Patriksson Keller, Stefan Persson, Christian Sievert, Erica Wiking Häger och Niklas Zennström. 

Stefan Persson föreslås sitta kvar som styrelseordförande. 

Annons: