Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danske bank sparkar toppchef – får gå direkt

Jesper Nielsen får avgå med omedelbar verkan.Foto: Pressbild
Danske Bank.Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Danske Banks toppchef Jesper Nielsen sparkas.

Enligt Dagens Næringsliv har han varit med och satt för höga avgifter på investeringsprodukter – och nu måste banken betala tillbaka 400 miljoner kronor till kunderna.

I ett pressmeddelande skriver Danske Bank att styrelsen har valt att sparka toppchefen Jesper Nielsen.

Han sparkas både från ledningsgruppen och från sin roll som chef för bankens danska verksamhet, med omedelbar verkan.

Danske Bank ger tillbaka miljonbelopp

Orsaken är, enligt norska Dagens Næringsliv, att han har tagit för höga avgifter för investeringsprodukten Flexinvest Fri. Nu tvingas också banken kompensera kunder – och ska betala tillbaka 400 miljoner danska kronor.

Det motsvarar cirka 569 miljoner svenska kronor.

Totalt ska 87 000 kunder i Danmark ha drabbats.

– Jesper Nielsen har gjort en betydande insats i banken genom många år, senast som tillfällig vd, vilket vi tackar honom för. Men i det här konkreta fallet var han vid den tidpunkten en av de ansvariga cheferna som inte i nog utsträckning säkerställde att Flexinvest Fri-produkten var rätt i förhållande till kunderna. Därför tror vi inte att Jesper kan fortsätta, säger Karsten Dybvad, ordförande i Danske Banks styrelse, i ett uttalande.

Avgår med omedelbar verkan – Glenn Söderholm ersätter

Jesper Nielsen klev in som tillfällig vd i oktober, när den tidigare vd:n Thomas Borgen sa upp sig efter att penningtvättskandalen briserat.

Den 1 juni fick Danske Bank en permanent vd i nederländske Chris Vogelzang.

När Jesper Nielsen nu får gå med omedelbar verkan ersätts han av Glenn Söderholm, medlem i ledningsgruppen och chef för Danske Banks verksamhet i Norge, Sverige och Finland.

Får lämna med omedelbar verkan.