Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

H&M visar upp bättre lönsamhet än på länge

H&M:s vd Helena Helmersson.
Foto: MATTIAS BARDA / TT NYHETSBYRÅN IMAGE FORUM
Foto: BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Klädjätten H&M:s vinst lyft rejält och slog förväntningarna. Bolaget sätter också upp ett mål om fördubblad omsättning senast 2030.

Hennes & Mauritz redovisar en vinst före skatt på 6 miljarder kronor för perioden september–november, det fjärde kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period 2020 gjorde bolaget en vinst på 3,7 miljarder kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 5 227 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

– Tack vare snabba och kraftfulla åtgärder har vi kunnat hantera pandemins negativa effekter. Vi avslutade året starkt med en försäljning som var tillbaka på samma nivå som innan pandemin och med en bättre lönsamhet än på flera år, konstaterar vd:n Helena Helmersson i bolagsrapporten.

Bolaget meddelar samtidigt att man avser att senast 2030 ha fördubblat omsättningen och den ska överstiga tio procent över tid.

Nu ökade den med åtta procent till 56,8 miljarder kronor, precis i linje med förväntningarna.

Värdet av bolagets varulager minskade samtidigt med två procent jämfört med svarande tidpunkt förra året.

– Som en följd av det pågående förändringsarbetet med bland annat effektivisering av varuförsörjningskedjan och integrering av försäljningskanalerna i kombination med en förbättrad covid-19-situation, finns det goda förutsättningar för fortsatta lägre varulagernivåer, fortsätter bolagets vd i rapporten.

Förutom att man nu föreslår en utdelning på 6:50 kronor per aktie föreslås också ett mandat för ett aktieåterköpsprogram om tre miljarder kronor.