Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M sätter stopp för vanlig närvaro vid bolagsstämman

Helena Helmersson, H&M:s nya vd, kommer inte att få tala ”live” på bolagsstämman i maj. Hennes tal blir bara i skriftlig form.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Persson – avgående ordförande.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Karl-Johan Persson – tillträdande ordförande för H&M.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

H&M stoppar den vanliga närvaron för aktieägare vid den kommande stämman i maj då det historiska skiftet sker på ordförandeposten: Huvudägaren Stefan Persson, 72, lämnar över klubban till sonen Karl Johan Persson, 45.

Orsaken är den pågående corona–pandemin.

Aktieägarna ska i stället delta på distans via dator.

Stämman hålls den 7 maj och brukar locka till sig många små aktieägare. Men i år blir det inte möjlighet för aktieägarna att delta i stämmolokalen.

I ett meddelande nu på måndagsmorgonen skriver H&M:

”Mot bakgrund av risken för spridning av coronavirus och myndigheternas föreskrifter/råd om undvikande av sammankomster har styrelsen beslutat att årsstämman ska genomföras på det sättet att deltagarna deltar i princip endast på distans: via dator eller annan internetansluten enhet (eller genom ombud eller poströstning)”.

Vid bolagsstämman kommer det inte att förekomma några anföranden av avgående styrelseordföranden Stefan Persson, eller tillträdande Karl-Johan Persson. Nya vd:n Helena Helmerssons tal vid stämman blir endast i skriftlig form och ska enligt H&M   läggas ut på företagets hemsida samma dag som stämman.

Redan tidigare har H&Ms styrelse meddelat att man drar tillbaka den föreslagna utdelningen på 9:75 kronor per aktie, totalt drygt 16 miljarder kronor, och istället föreslå stämman i maj att det inte blir någon utdelning.

Stefan Persson lämnar styrelsen helt i samband med bolagsstämman. Men behåller ändå greppet i sin egenskap av störste ägare och att han är även förslagen att fortsätta i valberedningen. Övriga föreslagna i valberedningen är även Stefan Perssons syster Lottie Tham, som är tredje störste ägaren i H&M, Jan Andersson nominerad av Swedbank Robur fonder samt Erik Durhan nominerad av Nordea fonder.