Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M rusade på börsen efter vändningen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
HM har liksom många andra drabbats hårt av coronapandemin.Foto: ALEX TAI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / ALEX TAI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Helena Helmersson är vd för H&M.Foto: H&M

Från en brakförlust på över sex miljarder – till en väntad vinst på 2 miljarder kronor.

Vd Helena Helmersson har lyckats vända H&M:s mardrömsår.

Men klädjätten presenterar fortfarande ett ras i försäljningen med 16 procent.

Aktien tog ett glädjeskutt när börsen öppnade.

I den inledande handeln rusade aktien med en uppgång på drygt 11 procent för att efter några minuter lägga sig kring tio procent.

H&M-aktiens uppgång är en direkt följd av bolagets omvända vinstvarning – att det går bättre än väntat med tanke på omständigheterna.

Coronapandemin har inneburit en mardrömsvår för den svenska klädjätten H&M – och en tung start för den nya vd:n  Helena Helmersson.

Årets andra kvartal tappade bolaget 50 procent i försäljning i lokala valutor, och gjorde en förlust på 6,2 miljarder kronor.

– Det var så klart inte det här jag såg framför mig, sa Helena Helmersson i juni.

H&M tappar 16 procent

Nu presenteras nya siffror för tredje kvartalet, juni-augusti. Sifforna kommer tidigare än planerat och är en så kallad omvänd vinstvarning. H&M:s försäljning fortsätter att minska, och tappet landar på 16 procent i lokala valutor.

Det är exakt vad analytiker hade väntat sig.

Omräknat till SEK minskade nettoomsättningen med 19 procent till knappt 51 miljarder kronor.

Fortfarande ett ras – men ett betydligt mindre sådant än föregående kvartal.

”Allteftersom vi återöppnar våra butiker har försäljningen börjat återhämta sig i en högre takt än väntat”, skrev Helena Helmersson i en kommentar i somras.

H&M konstaterar nu att även tredje kvartalet starkt präglats av coronapandemin. Man gick in i juni med cirka 900 stängda butiker, av drygt 5 000, men har under sommaren kunnat öppna allt fler.

I slutet av augusti var drygt 200 fortfarande tillfälligt stängda.

H&M spår vinst

Samtidigt ser H&M ut att ha svängt och vänt sin brakförlust mot vinst under sommaren.

”Som en följd av uppskattade kollektioner samt snabba, kraftfulla åtgärder går H&M-gruppens återhämtning bättre än väntat. Mer fullprisförsäljning i kombination med stark kostnadskontroll har lett till att bolaget vände till vinst redan i tredje kvartalet”, står det i ett pressmeddelande.

Preliminärt räknar klädbolaget med ett resultat före skatt på cirka två miljarder kronor. Kvartalsrapporten med det fullständiga resultatet för det tredje kvartalet och niomånadersperioden 1 december 2019 – 31 augusti 2020 presenteras den 1 oktober.

Expert: H&M kan bli en av vinnarna

– Det ser klart bättre ut för H&M precis som för ekonomin i helhet, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, i en kommentar.

Han säger att H&M kan göra ett bra kvartal tack vare förbättrad försäljning och bra kostnadskontroll.

– Frågan är om inte H&M kan komma ur den här krisen som en av vinnarna. Många av konkurrenterna har det betydligt tuffare.

Helena Helmersson när hon fick jobbet som vd för H&M.