Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M:s ras på börsen – fortsätter falla tungt

Pressen ökar på H&M:s vd Karl-Johan Persson.Foto: Maja Suslin / TT NYHETSBYRÅN
Det har varit ett tufft år för H&M:s ledning – med hård kritik, dåliga siffror och en fallande aktie.Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN

Efter fredagens dramatiska börsfall:

Nu fortsätter H&M:s fall på börsen.

Vid lunchtid låg fallet på drygt tre procent.

Nu ökar pressen på bolagets vd Karl-Johan Persson.

Måndagen började med ännu ett bakslag för H&M: UBS sänker sin rekommendation för klädbolaget – från köp till behåll. Riktkursen sänks från 240 till 170 kronor.

SEB upprepar sin rekommendation sälj – och sänker riktkursen från 175 till 150 kronor.

– Vi tror att det kommer bli värre innan det blir bättre, säger storbankens Espen Lundevall i Börsmorgon i DiTV.

På måndagsmorgonen fortsatte också H&M neråt på Stockholmsbörsen. Efter en dryg halvtimme hade aktien gått ner över fem procent – och kursen låg på drygt 165 kronor. Ingen aktie tappade lika mycket som H&M, och börsen var i övrigt upp ungefär 0,90.

Vid lunchtid hade aktien parkerat kring en nedgång på drygt tre procent.

 

LÄS MER: Victoria har förlorat över 230 000 kr på H&M-raset 

 

H&M-aktiens fall efter dåliga siffrorna

Det var i fredags morse som H&M redovisade sjunkande försäljningssiffror – tvärtemot förväntningarna på en ökning. Nyheten fick sedan aktien att störtdyka på börsen.

När börsen stängde på torsdagseftermiddagen låg H&M-aktien precis över den psykologiska gränsen på 200 kronor: Exakt på 200,30 kronor. Vid öppningen på fredagsmorgonen rasade aktien snabbt 15 procent – ett tapp på cirka 30 kronor per aktie.

Raset stabiliserades sedan kring 13 procent och aktien stängde på 174,30 kronor. 

För ägarfamiljen Stefan Persson med bolag var det flera miljarder som gick upp i rök under dagen. Även för de svenska småspararna handlar det om miljarder.

 

LÄS MER: H&M:s miljardsmäll mot svenska småsparare 

 

Krav på Karl-Johan Perssons avgång

Nu höjs kritiska röster mot ledningen. Och det kan bli svårt för Karl-Johan Persson att sitta kvar som vd.

– Han har fått kritik även tidigare och kommer nu att ifrågasättas ännu mer, sa Nordnets sparekonom Joakim Bornold i fredags.

Kraven på Persson-sonens avgång kommer från flera håll. Bland annat säger stjärnförvaltaren – och storägaren – Henrik Didner att ledningen behöver bytas ut.

Dagens Industris Anders Häggstrand skriver i en kommentar:

"De allra flesta börs-vd:ar i Stockholmsbörsens storbolag skulle få sparken om de presenterar så svagt som H&M:s vd Karl-Johan Persson har gjort. Och det redan innan den chockerande försäljningsrapporten i fredags".

I Börsmorgon säger Esbjörn Lundevall på SEB att han ändå "misstänker starkt" att huvudägaren Stefan Persson har fortsatt förtroende för vd:n.

– Så det spelar nog inte så stor roll vad olika institutioner tycker, säger han.

Annons: