Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda tag väntar byggjätten Skanska – chefen missnöjd

Skanska har vinstvarnat tre gånger på kort tid. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skanskas verksamhet med stora byggprojekt i USA ha blivit en huvudvärk

Skanska steg rejält när börsen  öppnade trots det svaga resultatet för tredje kvartalet. Men vid lunchtid hade aktien fallit tillbala och låg på minus.

Byggjätten hade flera vinstvarningar i bagaget – den senaste så sent som den 18 oktober.

Hårda tag väntar nu inom företaget.

– Ytterligare åtgärder för att återställa lönsamheten i vår

byggverksamhet vidtas, säger vd Anders Danielsson i en skarp kommentar.

Skanskas aktie klättrade vid börsöppning med drygt tre procent  för att vid lunchtid ha backat till ett minus på knappt en halv procent.

Bolaget tvingas också ta till den drastiska åtgärden att skjuta på sin kapitalmarknadsdag för investerare och analytiker.

Kapitalmarknadsdagen var planerad till den 27 november. Men nu meddelar företaget att man flyttar den fyra månader framåt till den  21 mars 2019.

– I ljuset av de åtgärder vi tar så känner vi att det behöver gå lite längre tid och se att det får någon typ av verkan. Vi vill kunna ge en tydligare och bättre bild för åhörarna så det blev lite feltajmat att ha kapitalmarknadsdagen redan om två-tre veckor", erkänner bolagets ir–chef André Löfgren till nyhetsbyrån Direkt.

Hårt pressad Skanska-ledning

 Det var efter en rad vinstvarningar som Skanskas hårt pressade ledning med vd Anders Danielsson offentliggjorde kvartalsrapporten för tredje kvartalet på torsdagsmorgonen

Byggbolaget rörelseresultat blev 507 miljoner kronor i det tredje kvartalet. När Skanska kom med sin senaste vinstvarning meddelade bolaget att kvartalsresultatet troligen skulle landa på just 507 miljoner kronor.

Skanskas huvudkontor i Stockholm. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kvartalets intäkter  uppgår till 41.337 miljoner kronor.

Orderingången stannade på 30,6 miljarder kronor mot 34,1 miljarder kronor under det tredje kvartalet 2017. 

USA är just nu ett sänkte för Skanskas verksamhet. Bolaget lämnar också flera planerade projekt i landet.

Delar av USA-ledningen har också bytts ut.

Tonen är hård från vd Anders Danielsson:

– Resultatet är inte acceptabelt och överskuggar det starka resultatet i flera av Skanskas affärsenheter. Ytterligare åtgärder för att återställa lönsamheten i vår byggverksamhet vidtas, skriver han i en kommentar till kvartalsrapporten.

 

För de kommande 12 månaderna spår Skanska följade:

Byggverksamhet. De övergripande marknadsutsikterna för Byggverksamheten är fortsatt positiva. Marknaden för husbyggande och anläggningsprojekt är mycket stark i Sverige, men med en betydande konkurrens. Marknaden för bostadsbyggande saktar ner från höga nivåer.

Byggverksamhet. De övergripande marknadsutsikterna för Byggverksamheten är fortsatt positiva. Marknaden för husbyggande och anläggningsprojekt är mycket stark i Sverige, men med en betydande konkurrens. Marknaden för bostadsbyggande saktar ner från höga nivåer.

Kommersiell fastighetsutveckling. Vakansgraden på kontorslokaler i merparten av de nordiska och centraleuropeiska städer där verksamheten bedrivs är stabil. Vakansgraden är låg i Sverige och hyrorna ökar. Efterfrågan på kontorsyta är stark i Polen och förbättras i andra delar av Centraleuropa. I USA fortsätter efterfrågan från hyresgäster att vara stark i Boston och Seattle medan efterfrågan i Washington D.C. och Houstons ”Energy corridor” är något svagare.

 

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!