Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Handelsbankens vinst: En miljard bättre än väntat

Handelsbankens nya vd och koncernchef Carina Åkerström Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Handelsbankens vinst blir betydligt bättre än väntat för första kvartalet 2019:

En miljard högre än analytikerna hade trott.

Även intäkterna ökar, visar delårsrapporten för januari-mars.

Handelsbankens rörelseresultat blev 6 110 miljoner kronor i det första kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 5 193 miljoner, enligt Infront Datas snittestimat utifrån 14 analytikers estimat.

Det gör att Handelsbanken resultat är knappt en miljard bättre än väntat.

Det är också en rejäl ökning – med 18 procent – jämfört med motsvarande period i fjol, då resultatet landade på 5 161 miljoner kronor. 

Periodens resultat efter skatt steg med 19 procent till 4 756 miljoner kronor, från 4 004 miljoner i januari-mars 2018. Även intäkterna ökade, med fem procent till 10 791 miljoner kronor.

Sämre räntenetto än väntat

Räntenettot uppgick till 7 934 miljoner kronor, jämfört med snittestimatet på 8 065 miljoner, och provisionsnettot blev 2 512 miljoner. Där låg snittprognosen på 2 543 miljoner.

Räntenettot är ett mått på skillnaden mellan bankens ränteintäkter och räntekostnader, och ger en hint om hur mycket banken tjänar på framför allt bolån. Provisionsnettot är skillnaden mellan intäkter och kostnader för bankens tjänster.

Både räntenettot och provisionsnettot låg ungefär i linje med estimaten, men de ökade en aning jämfört med i fjol. Då låg räntenettot på 7 648 miljoner kronor och provisionsnettot på 2 461 miljoner kronor.

Lägre kostnader för Handelsbanken

Samtidigt som intäkterna ökade minskade Handelsbankens kostnader. Framför allt minskade storbankens personalkostnader.

Kostnaderna sjönk med 20 procent från föregående kvartal, personalkostnaderna med 27 procent.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger ändå att rapporten är ”lite på den svagare sidan”.

– Handelsbanken kom in en miljard bättre än väntat men tittar vi närmare så ser vi att en stor del av detta beror på att man beslutat att inte sätta av något till resultatandelssystemet Oktogonen, säger hon i en skriftlig kommentar. 

Frida Bratt: ”Mycket ovanligt”

Frida Bratt fortsätter:

– Det är mycket ovanligt, senast man ställde in avsättningen var under finanskrisen. Kanske vill man skicka en signal till de anställda att nu krävs krafttag, banken är under omvandling. Man är mitt i en omställning där man måste få ned kostnaderna, till viss del behålla kontorsnäten men också ha bra digitala erbjudanden. Det kostar.

Rapporten är den första att presenteras med den nya vd:n och koncernchefen, Carina Åkerström, på plats. Hon tog i slutet av mars över efter tidigare vd:n Anders Bouvin, så rapporten som presenterades på onsdagsmorgonen är från hans tid.

Annons: