Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Handelsbanken visar något lägre resultat

Handelsbankens koncernchef Carina Åkerström presenterar bankens delårsrapport för januari-juni 2019 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MALIN LÖÖF

Handelsbanken visar på ett lägre rörelseresultat än väntat, om 5 350 miljoner kronor, under det andra kvartalet.

Räntenettot uppgick i 8 064 miljarder kronor i kontrast till 7 904 miljarder kronor 2018.

– Det viktiga räntenettot står nästan still och når inte upp till analytikernas förväntningar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Handelsbankens rörelseresultat landar på 5 350 kronor, i kontrast till 6 220 miljoner kronor i fjol. Enligt Infront Datas sammanställning hade analytikerna i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 5 434 miljoner kronor.

Samtidigt landar bankens räntenetto på 8 064 miljoner kronor, vilket är en liten ökning jämfört med första kvartalet. Fjolårets resultat för samma period var 7 904 miljoner kronor.

– Det viktiga räntenettot står nästan still och når inte upp till analytikernas förväntningar. En anledning är fortsatt press på marginalerna, något banken konstaterar i rapporten, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon fortsätter:

– Lägre marginaler är i princip en nödvändighet för en storbank som vill behålla marknadsandelar på en allt mer konkurrensutsatt marknad. En positiv utveckling för alla bolånekunder, som absolut ska utnyttja den ökade konkurrensen och förhandla med fler banker.

Handelsbanken har visat ett starkt resultat 2019. Rörelseresultatet för kvartal ett blev 6,1 miljarder, vilket var nästan en miljard bättre än väntat.

I bankens andra kvartalsrapport minskar intäkterna dock med tre procent, medan kostnaderna ökade med sex procent. Kreditförlusterna steg från 222 miljoner kronor till 435 miljoner kronor.

Handelsbanken stänger kontor

I slutet av mars tillträdde bankens nya vd Carina Åkerström som uppges ha storstädat i koncernledningen och skurit ned antalet direktörer från 30 till 7.

– I dagens rapport ger hon besked om stora förändringar och omstruktureringar för att fokusera bankens verksamhet. Banken har fått kritik för att ha dragits med mycket stora kostnader, som måste ned. Det är ett tema för hela sektorn – kostnaderna ökar när stora investeringar måste göras i it och regelefterlevnad, inte minst i samband med uppmärksammade penningtvättsproblem, säger Frida Bratt.

Handelsbanken har tidigare aviserat att man kommer att skära ned verksamheten med 1600 tjänster. I maj meddelades att kontoren i Tallinn, Riga och Vilnius läggs ned. Orsaken uppges vara att lönsamheten är för dålig.

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, kan det finnas anledning för kunderna att vara uppmärksamma.

– Banken fortsätter med sitt effektiviseringsprogram och har stängt ett antal kontor utomlands. Även tjänster kan komma att läggas ner och det bör man som kund ha lite koll på, säger han.

Handelsbankens andra kvartal

Totala intäkter: 11 284 mkr

Väntat: 11 132 mkr

2018: 11 635 mkr

 

Rörelseresultat: 5 350 mkr

Väntat: 5 434 mkr

2018: 6 220 mkr

 

Räntenetto: 8 064 mkr

Väntat: 8 203 mkr

2018: 7 904 mkr

 

Källa: Handelsbanken, infront Data

Annons: