Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pekas ut som vd – ska ta Swedbank ur krisen

Jens Henriksson, vd för Folksam. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Folksams vd Jens Henriksson pekas ut som ny vd för krisutsatta Swedbank, enligt källor till Expressen.

– Det skulle vara en fördel med någon som har en kort startsträcka för jobbet. Jens Henriksson är en sådan person, säger Joakim Bornold, privatekonom på Söderberg & Partners.

Vilket inte alla bedömare anser.

– I egenskap av storägare har han delvis ett ansvar för låt gå-attityd som funnits, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

I kölvattnet av penningtvättshärvan i Baltikum tvingades först Swedbanks vd Birgitte Bonnesen bort från vd-stolen, timmarna före storbankens stämma 28 mars.

Drivande bakom beslutet att sparka Bonnesen var styrelseordföranden Lars Idermark, men bara en dryg vecka efter årsstämman tvingades även han lämna sina uppdrag. 

Parallellt med att jakten på ny styrelseordförande gått in i slutskedet, efter att tidigare statsminister Göran Persson föreslagits och tackat ja till att nomineras, kan även banken vara på väg att ta ett stort steg mot en permanent lösning i vd-frågan.

Enligt källor till Expressen är det Folksams koncernchef Jens Henriksson, 52, som ligger närmast till hands att ta över vd-posten i det känsliga läge som Swedbank befinner sig i.

Lundasonen Jens Henriksson har varit för vd för Folksam i snart sex år, men har en bred bakgrund som bland annat innefattat tolv år på Finansdepartementet (och som statssekreterare vid Göran Perssons senaste statsministerperiod), kolumnist på bland annat Fokus och Svenska Dagbladet, samt börschef och vd för Stockholmsbörsen.

Lyfts fram som toppkandidat

Henriksson har i branschmedier nämnts bland tänkbara efterträdare till Bonnesen och nuvarande tf vd:n Anders Karlsson.

I Affärsvärlden anses Henriksson vara en av huvudkandidaterna vid sidan av Rickard Gustafson (koncernchef på SAS), Catrin Fransson (Svensk Exportkredit men med bakgrund på Swedbank), Mats Torstendahl (SEB:s ledningsgrupp) och Rikard Josefson (vd för Avanza).

– Swedbank behöver en vd med den erfarenhet och kunskap som Jens Henriksson har, säger Joakim Bornold, privatekonom på Söderberg & Partners.

I Dagens industri har Bornold tidigare nämnt just Henriksson som den mest lämpliga kandidaten, men menar också att det talar både för och emot att han är vd för en av Swedbanks största ägare.

– Steget från att gå från storägare till vd för Swedbank kan bli för svårt, säger Bornold.

Folksam är Swedbanks näst största ägare med ett innehav på sju procent, endast Sparbankernas ägarförening innehar större andel aktier (11 procent).

Vid Folksams stämma 12 april var Swedbanks hantering av ”Uppdrag gransknings” avslöjande ett återkommande ämne.

Enligt Dagens industri, som bevakade stämman, ville inte Jens Henriksson uttala sig om huruvida Swedbank tvättat pengar – men sade samtidigt att penningtvätt är ”vidrigt” och att han skämdes över hur banken hanterat krisen.

Frida Bratt: Henriksson har ett ansvar

Frida Bratt, privatekonom på Nordnet, menar att han som vd för storägaren Folksam diskar honom Henriksson som lämplig vd för Swedbank.

– Storägarna visade länge en ovilja att agera. Folksam backade dessutom Swedbank efter att det hafsverk till extern utredning presenterats strax innan stämman. Medan andra storägare kritiserade utredning kände sig Folksam nöjd med den knapphändiga info rapporten gav, säger Frida Bratt.

Kan storägare verkligen hållas ansvariga och vad kunde de gjort annorlunda?

– Ja. Folksam höll länge fast vid att man har förtroende för vd och ordförande. Man borde ha utkrävt fler svar från banken, man borde ha ställt de obekväma frågorna och man borde ha sagt ifrån mot bunkermentaliteten vad gäller bankens kommunikation. Istället beviljades styrelsen ansvarsfrihet, säger Frida Bratt.

Vem vill du se i stället?

– Bättre vore att ta en extern vd som kan komma in och ta tag i en nystart. Ett namn jag kan tänka mig är Klas Danielsson, vd för SBAB. Kunnig med lång erfarenhet inom sektorn och från både operativt arbete och styrelsearbete. Har varit ordförande i Swedsec, ett stort plus. 

Aktien har rasat i vår

Swedbanks aktie låg på 210 kronor före SVT:s avslöjande i slutet av februari.

Efter den stökiga stämman en månad senare, då Bonnesen tvingades bort, var aktien nere på 131 kronor men handlas i dag på 156 kronor.

Trots negativa skriverier och byte av toppchefer visade Swedbank upp starka siffror vid årets första kvartalsrapport förra veckan: 

Swedbanks rörelseresultat första kvartalet landade på 6 629 miljoner kronor – klart bättre än snittprognosen på 6 091 miljoner kronor. 

Intäkterna stannade på 11 362 miljoner, analytikerna hade räknat med 10 857 miljoner kronor.

Annons: