Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkades från Handelsbanken – nu blir han vd för Nordea

Frank Vang-Jensen blir ny vd för Nordea.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Casper von Koskull går i pension nästa år – och tror att Vang-Jensen är rätt man för jobbet efter honom.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt kallar det en ”avrättning” när Frank Vang-Jensen fick gå från Handelsbanken.Foto: NORDNET / nordnet
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Frank Vang-Jensen sparkades som vd för Handelsbanken.

Nu kommer han tillbaka – som vd och koncernchef för Nordea efter Casper von Koskull.

– En comeback som heter duga för Vang-Jensen, säger sparekonomen Frida Bratt.

Nu stiger Nordea på börsen.

Nordeas vd Casper von Koskull meddelade i slutet av juni att han tänker gå i pension i slutet av 2020. Han har varit vd och koncernchef på storbanken sen 2015 – och det har tidvis varit en turbulent tid.

Krympande lönsamhet, flytt till Finland och en kundnöjdhet som har slagit i botten.

Rekryteringsprocessen efter von Koskulls efterträdare inleddes omedelbart och nu har storbanken kommit fram till ett namn:

Frank Vang-Jensen.

Sparkades från Handelsbanken

Han var tidigare vd för Handelsbanken men fick sparken i augusti 2016 – efter bara 17 månader på posten. Orsaken uppgavs vara ”en individfråga”.

Bankens styrelseordförande Pär Boman kallade det hela för en felrekrytering.

– Han levde inte helt upp till de krav som kan ställas till som vd för Handelsbanken. Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev lite för stort, sa Boman då.

Året därpå, 2017, kom Frank Vang-Jensen till Nordea som som chef för personal banking i Danmark och som landschef för Nordea i Danmark. Han blev sen chef för personal banking på koncernnivå och är även medlem i koncernledningen.

Nu befordras han ytterligare. Och börsen reagerar positivt på beskedet – i öppningen steg Nordea med 1,7 procent.

Frida Bratt om Frank Vang-Jensen

– En comeback som heter duga för Vang-Jensen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar till Expressen.

Hon utvecklar:

– När han fick sparken från Handelsbanken efter bara 17 månader var det i princip en ren avrättning, och Pär Boman motiverade det med att jobbet var ”för svårt” och att Vang-Jensen inte ”levde upp till de krav man kan ställa på en vd”.

Enligt Frida Bratt har dock Handelsbanken ”en lite speciell organisation”, bland annat med decentraliserad organisation och starka kontorschefer. Och Vang-Jensen ser ut att ha skött jobbet som chef för personal banking på Nordea bra.

– Man kan dock konstatera att jobbet på Nordea knappat lär bli lättare än på Handelsbanken, det saknas inte utmaningar. Vang-Jensen måste göra något åt den krympande lönsamheten, de höga kostnaderna och kundnöjdheten som varit i botten, säger Frida Bratt.

Joakim Bornold: ”Sannolikt ett bra val”

Hennes kollega Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och partners, håller med. Han säger i en kommentar till Expressen att Vang-Jensen är ”en comeback kid”.

– Han lämnade vd-posten på Handelsbanken på ett ganska förödmjukande sätt. Men de egenskaper han fick kritik för då är sannolikt samma egenskaper som gjort honom till vd i Nordea.

Bornold fortsätter:

– Driven, ansvarstagande och orädd för att ta beslut. Han är sannolikt ett bra val som kan ta över stafettpinnen och fortsätta att effektivisera och modernisera Nordea.  

Casper von Koskull: ”Rätt person”

Nordeas styrelseordförande Torbjörn Magnusson säger i en kommentar att den nye vd:n ”brinner för banksektorn” och att han förstår ”vilken viktig roll bankerna har i samhället”. Han kallar rekryteringen för ”optimal”.

– Frank Vang-Jensen är en erfaren bankman som omedelbart kan ta över som Nordeas koncernchef. Vi ser fram emot att börja arbeta med Frank Vang-Jensen för att fortsätta skapa tillväxt och förbättra kundupplevelsen, säger Magnusson.

Den avgående vd:n Casper von Koskull känner sin efterträdare personligen. De har haft ett nära samarbete.

– Så jag är övertygad om att styrelsen har valt rätt person och att Frank Vang-Jensen har de yrkesmässiga och personliga färdigheter som krävs för att leda Nordea till nästa nivå, säger Casper von Koskull i en kommentar.

Frank Vang-Jensen om Nordeas framtid

Frank Vang-Jensen själv menar att Nordea har potential som i dag inte nyttjas fullt ut. Det vill han ändra på.

– Vi måste snabbt och fortlöpande skapa nya intäkter och öka kostnadseffektiviteten. Och vi måste fortsätta att utveckla kundupplevelsen. Tillsammans med koncernledningen och våra engagerade medarbetare är jag övertygad om att vi kan frigöra all potential i Nordea, säger Vang-Jensen i en kommentar.

Han kommer att fortsätta som personal banking-chef tills en ersättare har utsetts.