Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Samuelsson sparkades vid ett nattligt telefonsamtal

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har kastats ut ur lastbilstillverkaren Volvo AB:s styrelse. Orsaken är att han satt på dubbla stolar. Beskedet fick han vid ett nattligt telefonsamtal. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Geelys ägare Li Shufu misstänks för dubbelspel. Foto: WU WEI / AP XINHUA

 

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson sparkades ut ur lastbilstillverkaren AB Volvos styrelse efter ett nattligt möte med bolagets valberedning.

Bakgrunden till den nattliga aktionen är kinesiska Geelys köp i tyska Daimler.

– Samuelsson underrättades i natt, bekräftar Bengt Kjell, valberedningens ordförande för Expressen.

 

Beslutet att peta Volvo Cars vd från AB Volvos styrelse kom i natt efter några dramatiska dygn i den svenska direktörsvärlden. Beskedet gavs via telefon.

– Det är tyvärr den enda utvägen i det här läget. Omöjligt för Håkan att sitta på dubbla stolar. Det kinesiska intåget i Daimler stökar till det ganska rejält kring Volvobolagen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Frågan är vad som händer med aktieposten i AB Volvo, Kommer Geely behålla den? Eller är den transaktionen ens klar? Vad säger Cevian som sålde sin post i AB Volvo? undran Joakim Bornold.

Nattligt panikmöte

Expressen har kartlagt helgens dramatiska turer i den slutna direktörsvärlden och det nattliga panikmötet i AB Volvo:s valberedning.

I fredags kom nyheten om att Li Shufu, den kinesiske miljardär som kontrollerar Geely – som äger Volvo Cars och även köpt en tung post i lastbilstillverkaren AB Volvo - köper in sig i tyska Daimler, konkurrent med AB Volvo och tillverkar lastbilar.

Det kinesiska dubbelspelet

Li Shufu hade i tysthet byggt upp ett aktieinnehav på runt 10 procent till en kostnad av 75 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Li Shufu, ägare till Geely som i sin tur äger Volvo Cars, misstänks för dubbelspel. Foto: GOU YIGE / AFP

I fredags dök Li Shufu upp i Stockholm för ett inbokat möte med Industrivärdens styrelseordförande Fredrik Lundberg och vd Helena Stjernholm. Industrivärden är den störste enskilde ägaren i AB Volvo och mötet var föranlett av att Geely, som äger Volvo Cars, hade köpt, aktivistfonden Cevians aktiepost i bolaget. Köpet, som blev klart precis före julhelgen, gjorde plötsligt Li Shufu och Geely  till storägare i AB Volvo. Därför skulle trion träffas i fredags och ''känna på varandra'' som en källa uttrycker det. Fredrik Lundberg hade nämligen aldrig tidigare mött kinesen.

Tidigt på morgonen i fredags hade AB Volvo:s valberedning fastslagit vilka personer man skulle föreslå bolagsstämman  att ingå i Volvos styrelse. Förslaget innebar bl a omval av Håkan Samuelsson - som i grunden kan lastbilar väl. Ingen i valberedningen visste då om det kinesiska dubbelspelet och där Håkan Samuelsson plötsligt skulle komma att sitta på dubbla stolar, dels som vd för Volvo Cars som ägs av Geely, dels i AB Volvo:s styrelse och med Geeely och dess ägare Li ShuFu som styrägare i Daimler.

Samtidigt förbereddes det svensk/kinesiskas toppmötet mellan Li  Shufu och Fredrik Lundberg och Helena Stjernholm.

Enligt Expressen olika uppgiftslämnare flaggade aldrig Li Shufu under mötet att han köpt in sin i AB Volvo:s tyske konkurrent Daimler. En ytterst dramatisk nyhet om det hade nått Fredrik Lundbergs ögon.

– Det här var inte känt när beslutet i valberedningen offentliggjordes om att Håkan Samuelsson skulle föreslås till omval, bekräftar valberedningens ordförande Bengt Kjell för Expressen.

Det var först sent på fredagseftermiddagen - när Li Shufu tackat för sig hos Fredrik Lundberg och Helena Stjernholm - som nyheten om Li Shufus intåg i tyska Daimler blev känt och bekräftat. 

Varken Industrivärdens vd Helena Stjernholm eller styrelseordförande Fredrik Lundberg kände till kinesens Li Shufus intåg i tyska Daimler. Foto: YVONNE ÅSELL/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Den tysk/kinesiska affären utlöste något av panik i Volvo-lägret och den kallhamrade taktikern Fredrik Lundberg var blixtsnabbt i kontakt med valberedningens ordförande Bengt Kjell.

LÄS MER: Håkan Samuelsson sitter på dubbla stolar 

Sedan följde en rad hemliga möten i AB Volvo:s valberedning där även Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman, styrelseordförande Carl-Henric Svanberg  samt Yngve Slyngstad, som representerade Norges Bank Investment Management. Chefsjuristen Sofia Frändberg hade också kallats in som rådgivare. Mötena hölls via telefon eftersom alla var spridda och valberedningens arbete egentigen hade upphört.

Sondering bland storägarna om Samuelsson skulle petas

En enda sak fanns på dagordningen: Ska Håkan Samuelsson sparkas ut ur styrelsen. Eller som en i valberedningen säger nu efteråt: det handlade om vi skulle föreslå att Håkan Samuelsson inte ska ingå i den nya styrelsen.

– Jag ringde runt och sonderade med de större ägarna, säger Bengt Kjell.

Även Håkan Samuelsson kontaktades i ett tidigt skede om att hans plats i AB Volvo var i fara.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson fick vid ett nattligt telefonsamtal besked om att han inte längre är välkommen i AB Volvos styrelse. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och efter midnatt var valberedningen klar med sitt arbete: Håkan Samuelsson ska ut ur Volvo. Beskedet fick han vid ett telefonsamtal.

– Samuelsson underrättades i natt bekräftar, Bengt Kjell, valberedningens ordförande för Expressen.

Vad sa Samuelsson?

– Han hade förståelse.

Men av samtalet gick det också att utläsa att Volvo Cars vd ogillade beslutet.

Under måndagsmorgonen kom sedan beskedet att valberedningen petar Samuelsson  från AB Volvos styrelse.

Iskallt besked

Strax före klockan 08.30 meddelade bolaget:

Anledningen till att Håkan Samuelsson inte föreslås för omval är offentliggörandet att Geely Group går in som största aktieägare i den tyska fordonstillverkaren Daimler, en av Volvokoncernens största konkurrenter. Volvo Car Group där Håkan Samuelsson är vd är ett dotterbolag till Zheijang Geely Holding Group vars huvudägare är Li Shufu.

Ett iskallt besked som kommer knappt ett år efter att Håkan Samuelsson tog plats i styrelsen.

Annons: