Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den hajpade EQT-aktien rusar vid börsöpppningen

EQT:s Conni Jonsson på mingel i Almedalen 2012.
EQT noteras på Stockholmsbörsen på tisdagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Börsnoteringen av EQT har hajpats rejält.

Och på tisdagen var det dags då Wallenbergssfärens riskkapitalbolag introducerades på Stockholmsbörsen.

Priset per aktie var vid noteringen 67 kronor.

Sammanlagt 40 000 aktieägare har fått handla i den största börshändelsen sedan Telias introduktion år 2 000.

Aktien handlades för 80 kronor efteröppningen – cirka 20 procent upp.

För snart ett år sen kom nyheten att riskkapitalbolaget EQT överväger en börsnotering. Och nu är tiden inne – på tisdagen kan aktien börja handlas på börsen.

Dagens industri kallar det för ”årets kanske mest spännande börsnotering”. Enligt tidningen är det bäddat för ”en succédebut”.

EQT:s aktie landat på 67 kronor inför börsdebut

Tidigare har det kommunicerats att priset per aktie kommer att hamna någonstans mellan 62 och 68 kronor.

I ett pressmeddelande skriver nu EQT att priset landar i den övre delen av intervallet: på 67 kronor per aktie.

Det gör att EQT värderas till totalt 63,8 miljarder kronor.

Avanza, som hanterat anmälningar för småsparare, uppger på morgonen att alla deras kunder som visat intresse för aktien fått tilldelningen.

Sedan tidigare fanns farhågor att småspararna skulle bli utan när de stora fondbolagen handlat klart.

– Alla Avanza-kunder som visat intresse av EQT:s aktie har fått tilldelning. Det tyder på att EQT har prioriterat privata sparare, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull, till Dagens industri. 

Enligt riskkapitalbolaget har intresset inför börsdebuten varit stort, både bland svenska och internationella investerare.

– Börsnoteringen av EQT AB har nu nått mållinjen men vi ser det mer som en vätskestation på väg in i framtiden. Under noteringsprocessen har vi träffat investerare från hela världen och vi är stolta över att välkomna en stark investerarbas som kommer att stödja EQT:s tillväxtagenda när vi nu blir ett noterat bolag, säger EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson i bolagets pressmeddelande.

Styrelseordföranden i ”Börsmorgon”

Han besökte under morgonen Di TV:s ”Börsmorgon” för att berätta mer om noteringen.

EQT har funnits sen 1994 och har i dag kontor i 15 länder på tre kontinenter. Det ägs av Wallenbergssfärens Investor. Sen grundandet har riskkapitalbolaget tagit in 62 miljarder euro i kapital.

När bolaget nu börsnoteras kommer det att få mer än 40 000 aktieägare.

Det första avslutet på Stockholmsbörsen i riskkapitalbolaget EQT:s premiärhandel på tisdagen gjordes till kursen 80:50 kronor per aktie.

Det innebar en uppgång på 20 procent jämfört med priset i erbjudandet som blev 67 kronor per aktie, vilket i sin tur var i den övre delen av det preliminära intervallet på 62-68 kronor.

Priset 67 kronor per aktie motsvarade ett börsvärde för EQT om cirka 63,8 miljarder kronor. Det första avslutet på Stockholmsbörsen motsvarade ett börsvärde på närmare 70 miljarder kronor.

Sparekonomen: Stark historik

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, anser inte att det är konstigt att emissionen är fulltecknad.

– Bolaget är välkänt och har en stark historik. Dessutom har man en lite annorlunda profil och inriktning, med en hel del IT och hälsovård i portföljen. Det kan passa bra som komplement till svenskarnas annars ofta bank- och verkstadstunga portföljer, säger Frida Bratt.

Hon menar att det är viktigt att känna till att man inte får en direktexponering mot EQT:s portföljbolag. Istället är det själva förvaltningsbolaget EQT som noteras.

– Därför är ”grejen” för spararna de förvaltningsavgifter som EQT får in via sitt stora förvaltade kapital. Det är relativt stabila intäkter, och sådant är attraktivt i det här börsklimatet, säger Frida Bratt.

Annons: