Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gyllenhammars hustru om omgivningens fördömande

Pehr Gyllenhammars bok ”Perspektiv” ges ut på Bazar förlag i oktober. I efterordet till boken berättar hustrun om ”mötet” med Sverige och hur hon blev ifrågasatt av vissa.
Lee Croll blev ifrågasatt av en del personer när hon och Pehr Gyllenhammar skaffade barn. Det var åldersskillnaden som irriterade. Lee berättar detta i efterordet i Gyllenhammars nya bok ”Perspektiv”.Foto: PRIVAT
Pehr Gyllenhammar var vd för Volvo under 24 år och var ofta nere på golvet för att prata med arbetarna på golvet.
Pehr G Gyllenhammars nya bok ”Perspektiv” som ges ut på Bazar förlag i höst.
- Jag blev kär i henne från första stund, sa Pehr Gyllenhammar när han för några år sedan var gäst hos Skavlan. I publiken satt Lee Croll och log lite förläget.Foto: SVT
Pehr Gyllenhammar och Lee Croll gifte sig våren 2013 . I januari 2016 föddes dottern Barret.Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Livet på Östermalm i Stockholm visade sig vara betydligt mer inskränkt än vad Lee Croll hade kunnat föreställa sig innan hon gifte sig med näringslivsnestorn Pehr Gyllenhammar.

En del i omgivningen ställde sig frågande när hon inte tog makens efternamn vid giftermålet.

Andra ifrågasatte varför hon skaffade barn med en 38 år äldre man – det fanns de tyckte att hon skulle åka hem för gott.

Det avslöjar hon i makens nya bok ”Perspektiv” som kommer ut i höst.

Det är i Pehr Gyllenhammars bok som hustrun Lee  Croll, 46, öppnar dörren på glänt och ger en inblick från sina negativa erfarenheter och attityder av mötet med Sverige sedan hon gift sig och skaffat barn med ”Mr Volvo”.

Boken, med titeln ”Perspektiv”, kommer ut i början av oktober på Bazar förlag, och är till stor del skriven av Pehr Gyllenhammar efter familjens flytt från Europa till Toronto i Kanada. Det är en bok om gamle Volvo–chefens liv i näringslivets absoluta centrum, umgänget med internationella toppolitiker, mötena med arbetarna på Volvo som han värdesatte under de 24 åren inom bilkoncernen och vänskapen med Olof Palme som en dag fick ett abrupt slut.

Expressen har läst den amerikanska versionen av ”Perspektiv” där Lee Croll skrivit efterordet till den cirka 200 sidor tjocka boken.

I efterordet till till den amerikanska versionen av ”Perspektiv” analyserar Lee Croll både sin make Pehr Gyllenhammar och berättar att hon möttes av hårda ord och fördömanden sedan hon skaffat barn med honom.Foto: Boken "Character is Destiny"

Både tidigare statsministern Ingvar Carlsson och USA:s före detta utrikesminister Henry Kissinger fungerar som informella dragplåster i ”Perspektiv” och hyllar Gyllenhammar.

Carlsson skriver om sin vän i förordet:

”I den här boken möter du en färgstark och karismatisk person, en man som jag har varit vän med under många år.”

Carlsson beskriver också honom som en person där dörren alltid var öppen – oavsett om det gällde presidenter, premiärministrar eller utrikesministrar.

Omslaget till boken pryds med ett citat av Henry Kissinger:

”En fascinerande inblick i Pehr Gyllenhammars liv och gärning. Alltid engagerande och intelligent ... insiktsfull. Roande och uppfriskande rak.”

Pehr Gyllenhammars bok ”Perspektiv” på Bazar förlag med efterord skrivna av hustrun Lee Croll kommer ut i oktober.

PG Gyllenhammar, som var Sveriges mest beundrade person under nio år, har långt ifrån slagit sig till ro för att leva pensionärsliv i Toronto där han bor med sin hustru Lee, 46, och dottern Barret, 4. Det är där boken ”Perspektiv” vuxit fram.

Han signalerade också inför flytten till Kanada att arbetslinjen gällde för honom.

– Jag är inte bekväm. Jag jobbar hela tiden, slog han fast i en större Expressen-intervju våren 2019.

Mannen, som under 24 år var Volvos vd och tvingades bort från ordförandeposten 1993 när motståndet mot den planerade sammanslagningen av Volvo med franska Renault blev alltför stort, är långt ifrån glömd av svensk folket.

Hustrun Christina dog efter 49 års äktenskap

Han hade ett 49-årigt långt äktenskap med Christina Gyllenhammar, född Engellau, bakom sig när hon avled i cancer 2008. Efter ett kort äktenskap några år senare satt han på ett flyg mellan London och Köpenhamn. Där i stolen intill på satt kvinnan som skulle bli hans nya stora kärlek.

– Jag insåg bara efter några minuters samtal att hon var en av de mest intelligenta personer som jag pratat med. Och jag har pratat med många människor, skriver Pehr Gyllenhammar om sitt första möte med Lee Croll. 

Hon var filosofie doktor och konsult i organisationspsykologi på hög näringslivsnivå och var van att ta sig att personer av Pehr Gyllenhammars kaliber i jobbet.

Paret gifte sig den 13 april 2013 och bosatte sig på Östermalm i Stockholm.

Lee analyserar Gyllenhammar

I den amerikanska versionen av boken har Lee Croll skrivit ett 15 sidor långt efterord där hon med sin expertbakgrund ger sig in i en analys av maken. Hon skriver bland annat:

”Han uppvisar en unik blandning av intelligens, karisma (utstrålning), integritet och beslutsamhet. Det kan till och med finnas ett nästan ogripbart och instinktivt ledarskap.”

Lee Croll beskriver maken som karismatisk men inte charmig.

”I honom ser man vad man får, och det man får är ofta mycket bindande. Dock, han kan vara för direkt, ärlig och burdus – ibland på gränsen till för påtryckande – för att kunna kallas mästerligt charmig. Trots sin dragningskraft fortsätter han att vara lite kantig.

Personligen tror jag att kombinationen av hans karisma och djupa förmåga till integritet är förklaringen till det starka intryck han ger. Människor vill tala med honom och höra hans uppfattning.”

Brutalt möte med Sverige

När hon flyttade till Sverige hade hon en bild av landet som ”ett liberalt, öppet och tolerant land, med en tydlig modern inställning till frågor som samkönade äktenskap, utbildning och hälsovård för alla”.

Lee Croll mötte en hel del hårda ord i Sverige på grund av åldersskillnaden när hon gifte sig med Pehr Gyllenhammar och paret skaffade barn.Foto: SVT

Visserligen fanns det en hel del av Sverigebilden som stämde, men under ytan upptäckte hon att det inte var hela bilden:

”Det blev snabbt uppenbart för mig att även små avsteg från den gällande normen kunde leda till uppenbart obehag och genans hos andra, och i värsta fall fördömande av den som gjort avsteget.”

Vidare:

”... som min 'rätt' att skaffa barn med min man, ett beslut som ledde till skenheliga uttalanden och kritik, givet våra respektive åldrar.”

Lee Croll skriver också i efterordet att ”vid mer än ett tillfälle blev jag uppmanad att 'åk tillbaka dit jag kom från' och tillsagd att 'vad synd att du inte är svensk'”.

”Jag beundrade Palme”

I boken ger Pehr Gyllenhammar en inblick i sitt internationella kontaktnät - och beskriver allt från sin närvaro när Nelson Mandela installerades som president i Sydafrika, kontakterna med flera av nyckelpersonerna i 80-talets mellanöstern, däribland Egyptens president Anwar Sadat, bråket inom Volvo som slutade med hans dramasiska uppbrott från företaget som betytt så mycket för honom under decennier till vänskapen med Olof Palme som inleddes 1969 då de två träffades för första gången en kort tid innan Palme blev statsminister. Vänskapen höll i sin fram till att löntagarfondsdebatten brakade loss.

– Jag beundrade Palme både som ledare och som person.

”USA halvförstört”

Inför flytten från Sverige i februari förra året intervjuade Expressen Pehr Gyllenhammar. Och han hade då hårda, bestämda åsikter om USA:s president Donald Trump:

– Jag har rest mycket i mitt liv. Jag har alltid tyckt om USA, men inte nu på grund av Trump. USA är just nu halvförstört på grund av honom.

Pehr Gyllenhammar intervjuades av Expressens Leif Brännström förra året.

”Älskade Volvo”

PG Gyllenhammar stack inte under stol med att han inte längre följer med vad som händer i Volvo som han ledde i mer än två decennier, först som vd sedan i egenskap av styrelseordförande fram till det dramatiska fallet den 2 december 1993.

Men företaget fanns kvar i hans hjärta.

– Jag älskade Volvo.

Pehr G Gyllenhammars bok ”Perspektiv” kommer ut på Bazar förlag 2 oktober.

 

 

Pehr Gustaf Gyllenhammar

Ålder: 85 år.

Bor: Toronto, Kanada. Skrev ut sig från Sverige i november 2018.

Snart aktuell i Sverige med boken ”Perspektiv”.

Familj: Gift sedan 2013 med Lee Welton Croll, 46, som ursprungligen kommer från Ottawa, Kanada. Deras dotter Barrett föddes den 21 januari 2016. 

Fyra vuxna barn: Cecilia, 59, Charlotte, 56, Oscar, 54, och Sophie, 50, i äktenskapet med Christina Gyllenhammar som han var gift med från 1959 till hennes död 2008. Gift med journalisten Christel Behrmann 2010–2012.

Karriär: Började på försäkringsbolaget Skandia 1965 där han 1970 blev vd efter sin far. Vd för Volvo 1971 efter sin svärfar Gunnar Engellau. Lämnade vd-posten 1983 och var styrelseordförande i Volvo 1983–1993.Tvingades bort vid ett dramatiskt styrelsemöte i december 1993. Satt i Folkpartiets styrelse 1982–1984. Sålde hela sitt innehav av aktier i Volvo. Ordförande i Storbritanniens största försäkringsbolag Aviva 1997–2005. Bland andra uppdrag märks vice ordförande i Rothschild Europe, ordförande i investmentbolaget Kinnevik 2004–2007 och ordförande i nyhetsbyrån Reuters Founders Share Company. Startade 2012 konsultbolag i eget namn.

Mantalsskrev sig på Stockholms–adressen på Narvavägen sommaren 2013.  Bor numera i Toronto i Kanada.