Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldet rusar när börsen skakar av Coronaoro

Intresset för guld ökar när börserna rasar.
Foto: MIKE GROLL / AP TT NYHETSBYRÅN
Ekonomibloggaren Jan Bolmeson har en mindre andel guld i sin aktie- och fondportfölj.
Foto: RIKA TILLSAMMANS
Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet, tipsar om inbyggda krockkuddar i ditt sparande.
Foto: NORDNET / nordnet
Börserna över hela världen skakar av Coronaoro. Här i Tokyo.
Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Börsen fortsätter att rasa på grund av oron över Coronavirusets spridning.

Under veckan har stora delar av årets börsuppgång utraderats och många småsparare undrar hur de ska agera.

Samtidigt har priset på guld stadigt ökat.

– Guldet är en av väldigt få tillgångar som ofta stiger i ett sånt här läge, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det började på allvar i måndag efter nyheterna om Coronautbrott i norra Italien. Börserna världen över skakade och i Stockholm backade man fyra procent.

Nedgången fortsatte under tisdagen och under onsdagsförmiddagen låg Stockholmsbörsen ned drygt 1,9 procent vid 11-tiden. Men senare återhämtade sig handeln till ett svagt plus.

Bygg in krockkudde i sparandet

Börsen kommer sannolikt vara skakig och småsparare uppmanas sitta still i båten och tänka långsiktigt. Det kanske inte gör det lättare att somna på kvällen.

Ett användbart tips från sparekonomerna är att försöka bygga in en krockkudde i sin portfölj. Man justerar risken i sparandet genom att minska aktieinnehavet och öka på med olika räntefonder.

Mer krockkudde kan man skapa genom att satsa en del på sparande som inte korrelerar med börsen.

Guld är en sådan produkt många vänder sig till. Priset på guld har ökat cirka fem procent sedan årsskiftet och närmare 20 procent på ett år.

– Guldet är en av väldigt få tillgångar som ofta stiger i ett sånt här läge. Det beror på att guldet alltså inte korrelerar, ”går åt samma håll, som aktiemarknaden. Därför är köp i guld ett klassiskt sätt att skydda sina pengar i börsoro, uppger sparekonomen Frida Bratt vid Nordnet.

Man kan investera i guld på flera sätt, exempelvis via via börshandlade produkter som certifikat. Fördelen är att man då får en direkt exponering mot guldpriset och slipper ta en operativ risk som finns i rena guldbolag eller i guldfonder.

Givetvis kan man även köpa fysiskt guld i lösvikt och låsa in i kassaskåpet. Priset för ett gram 24-karatigt guld var på onsdagen cirka 514 kronor. Det är dock ett ganska klumpigt sätt att investera sina pengar på.

– Jag tycker att guld lämpar sig allra bäst som en kortsiktig investering, en parkering under en viss period av oro. Och tänk på att det ska vara ett komplement till dina aktiefonder eller aktier, säger Frida Bratt.

”Tricket är att göra rätt från början”

En gammal, och ibland ifrågasatt, tumregel är att en väldiversifierad portfölj bör innehålla 10 procent guld.

Ekonomibloggaren och föreläsaren Jan Bolmeson, som även driver podden Rika Tillsammans med frun Caroline, menar att guld kan vara en bra investering när börsen skakar.

– Jag har fått väldigt mycket kritik för att jag har pratat om att ha guld som en liten andel guld i portföljen. Trots att det är en klassisk rekommendation som även Handelsbanken hade i många år, säger Bolmeson och fortsätter.

– Men se vad som som hände måndags: svenska börsen gick ned fyra procent. När vi tittar på våra portföljer så gick guldet upp 2,9 procent och de globala indexfonderna backade bara ca två procent. Tricket är att försöka göra rätt från början och ta höjd för marknadens svängningar. De har alltid kommit och kommer alltid att komma förr eller senare. 


SÅ KAN MAN INVESTERA I GULD

1. Köpa fysiskt guld 

Svårt att omsätta i pengar vid behov och dessutom otympligt för den som vill köpa mycket. 

2. Guldbolag 

Det finns ett antal guldbolag på börsen. Men här finns mycket att ta hänsyn till som sparare, risker och utmaningar för företaget. Det krävs omfattande analys, och guldbolag är svåra att analysera. Bolaget kan ju exempelvis gå dåligt om något inte skötts på rätt sätt i bolaget eller om man helt enkelt inte hittar guld. Och då spelar det ju ingen roll om guldpriset stiger. Om börsen dessutom faller finns risken att guldbolagen dras med i en generell nedgång. 

3. Guldfonder 

Det finns gott om guldfonder, fonder som i sin tur investerar i börsnoterade guldbolag. Risken sprids eftersom det handlar om flera bolag, vilket är bra, men både bolagsriskerna och börsriskerna kvarstår. Dessutom är guldfonder ofta dyra med en hög förvaltningsavgift. 

4. Börshandlad produkt med råvaror 

Det finns så kallade börshandlade fonder som precis som vanliga fonder kan investera i råvaror exempelvis. Men de är noterade precis som en aktie. Här kan man få exponering mot hela råvaruindex inklusive ädelmetaller. Problemet i ett börsläge som det vi har nu är att flera konjunkturkänsliga råvaror, oljan exempelvis, ju faller på coronaoron. Du vill ju åt själva guldexponeringen och dra nytta av den prisrörelsen.

5. Börshandlad produkt med guld 

Ett instrument som följer spotpriset på guld i upp och nedgångar. Certifikatet, som det heter, äger inget guld, så som en fond äger guldbolag, utan man följer endast prisrörelserna. Det finns dock också liknande instrument som faktiskt äger fysiskt guld. Det här tycker jag är det bästa sättet att få exponering mot guld i sparandet. Du slipper bolags-och börsrisker. Men det betyder inte att det inte finns risker. Guldpriset kan snabbt falla eller öka i värde. Läs på ordentligt vad en sån här investering innebär så att du förstår den, det är inget för den ovane. Håll också koll på courtaget, avgiften, kopplade till certifikatet. 

Källa: Frida Bratt, Nordnet


Fler krockkuddar i ditt sparande

Det är framför allt i sparandet på medellång sikt du kan behöva justera risken, om du känner att aktieandelen är för hög i nuläget. Korträntefonder ger just inget alls men är transparenta till låg avgift och kan fungera som parkering i sparandet på medellång sikt. Företagsobligationsfonder, eller fonder som kombinerar statspapper och företagsobligationer, kan också vara en idé.

Ett annat sätt att skapa inbyggd krockkudde är att satsa på högutdelande bolag, där utdelningen delvis kan väga upp för eventuella kursfall.

Banker, telekom och fastigheter är klassiska högutdelare, även om man bör vara försiktig med den senare kategorin som gått extremt bra. Det finns också fonder som innehåller högutdelare, exempelvis Xact Högutdelande.

Det finns även börshandlade produkter med hela OMXS30-index som underliggande, och som stiger när börsen faller, så kallade bear-produkter. De finns med olika stor hävstång, men här gäller det att verkligen förstå produkten och risken. 

TV: Så mycket kan guldpriset stiga nu