Direktör häktad efter tisdagens gryningsräd

Ekobrottsmyndighetens razzia genomfördes i tisdags morse där tre personer greps.. En person begärs nu häktad för grovt insiderbrott.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två av de utpekade direktörerna i den misstänkta insiderhärvan med värdepapper i Stockholm har släppts.

En tredje misstänkt person häktades på fredagseftermiddagen eftersom han anses kunna förstöra bevis.

– Mannen misstänks för grovt insiderbrott, säger vice chefsåklagare Ted Murelius.

Brottsmisstankarna mot männen gäller händelser som utspelat sig under april månad i år ”på värdepappersmarknaden i Stockholm”, enligt offentliga domstolshandlingar.

De närmare omständigheterna kring de misstänkta brotten är sekretessbelagda.

Männen greps vid en gryningsräd i tisdags morse. Strax efter klockan 6 på morgonen slog personal från Ekobrottsmyndigheten till mot flera adresser i Stockholmsområdet och männen fördes till Kronobergshäktet. Flera beslag gjordes under razzian. Bland annat togs deras mobiltelefoner och datorer i jakt på bevis.

De tre misstänkta: 

En 34-årig man anklagas för grovt insiderbrott mellan den 19 april och 29 april i år. Åklagaren vill ha honom häktad på grund av misstanke om att han ska förstöra bevis om han släpps fri. Misstankarna gäller att han har utnyttjat ett insiderips och handlat aktier i det bolag som är föremål för utredning. Mannen, som förnekar brott,  ställdes inför en häktningsdomare under fredagseftermiddagen. Domstolen gick på åklagarens begäran och häktade mannen. Försvaren hade bakom stängda dörrar förgäves försökt övertyga domstolen om att det saknades skäl för häktning.

Misstänkt B i tingsrättens papper, är en i vissa kretsar högprofilera direktör som delgivits misstanke om grovt insiderbrott mellan den 1 april och 29 april i år. Gripandet skedde i den misstänktes bostad i centrala Stockholm. Mannens har förhörts flera gånger under anhållningstiden. Det sista förhöret hölls på fredagsförmiddagarna, timmarna innan åklagarens deadline för att hålla honom kvar gick ut. Direktören har nu släppts, men han anses inte längre kunna förstöra några bevis.

Advokat Henrik Olsson Lilja är utsedd för försvarare för ”Direktör B” och signalerade tidigt att hans klient inte skulle bli långvarig på häktet.

– Jag har varit med vid ett förhör i dag och jag är av den bestämda uppfattningen att min klient kommer att släppas, sa han tidigare i veckan till Expressen.

Misstänkt C i domstolens handlingar är delgiven misstanke och grovt insiderbrott mellan den 28 april och 29 april i år. Släpptes på fredagsmorgonen, också i hans fall med motiveringen att han inte längre kan förstöra bevis.

– Misstankarna kvarstår mot de som släppts. Risken för att de på fri fot kan förstöra eller försvåra utredningen är inte sådan att det behövs en häktning, säger vice chefåklagare Ted Murelius.

Fler personer ska också höras om de misstänkta brotten.