Göran Perssons besked: Anitra och dottern in i företaget

Göran Persson och hustrun Anitra Steen. Nu får hustrun ta över jobbet med det egna bolaget.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Persson med Expressens reporter Leif Brännström på Swedbanks extrastämma i Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Persson låter hustrun Anitra Steen sköta ordförandeklubban i det egna företaget.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Han överger inte sina kor.

Men Swedbanks nye styrelseordförande Göran Persson, 70, tvingas lämna ifrån sig ordförandeklubban för sitt livsverk Baven AB där han är verksam som bonde.

Hustrun Anitra tar över och nu går även dottern Linnea in i bolaget. 

– Anitra kan bokföring, säger den tidigare statsministern på väg mot sitt första styrelsemöte i banken.

Ommöbleringen i det egna företaget Baven, uppkallad efter sjön Båven i Flens kommun, är en direkt följd ordförandejobbet i Swedbank.

I Baven AB finns bland annat Göran Perssons jord och skogsbruk samt det han tjänar som konsult hos PR-firman JKL.

– Jag måste dra ner på antalet styrelseordförandeskap, säger han som förklaring till att hustrun Anitra Steen, 70, nu går in som den ende ordinarie ledamoten i bolaget och dottern Linnea, 37, plockats in som suppleant i stället för Anitra. Själv lämnar han styrelsen.

Anitra kan kor?

– Hon kommer säkert inte sköta korna. Men hon kan bokföring.

Överlåtit halva företaget till hustrun

Göran Persson har också överlåtit halva företaget till hustrun Anitra vilket framgår av bolagets protokoll från årsstämman som hölls så sent som i måndags - två dygn innan Swedbanks extra stämma. Med det senaste bokslutet, där det egna kapitalet uppgick till drygt 36 miljoner, skulle det betyda att han skänkt bort hälften till hustrun.

Förvisso slog bonden från Sörmland fast efter den extra bolagsstämman att han inte ska överge kossorna. Men fullt fokus ligger sedan lunchtid på onsdagen att agera städare i Swedbank.

Göran Persson såg ut att älska strålkastarljuset under extrastämman i Folkets hus i Stockholm och den efterföljande presskonferensen. Han pekade gärna med hela handen och slog fast att hans jobb var att städa upp i banken.

Räkna med hårda tag nu när Göran Persson tagit över ordförandeklubban i Swedbank.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Städa var ordet som Göran Persson upprepade gånger.

Och sannolikt var det också hans meritlista, tyngd och trovärdighet som gjorde att bankens storägare ville ha Göran Persson som ordförande/storstädare.

Göran Persson ska också hitta en ny vd och koncernchef efter sparkade Birgitte Bonnesen - ett jobb som tycks ta månader innan han kan presentera en kandidat.

Men hårda tag väntar för Göran Persson på flera fronter.

Den svenska Finansinspektionen granskar vad som hänt när det gäller misstänkt penningtvätt. Motsvarande utredningar pågår i Baltikum och i USA pågår en myndighetsgranskning som kan sluta med en miljardnota i böter för den misstänkta penningtvättshärvan.

Swedbanks mardröm

Men det slutar inte där. Den svenska Ekobrottsmyndigheten, EBM, har genomfört flera razzior mot bankens huvudkontor i Sundbyberg - razzior som skulle få vilken normal bankdirektör som helst att dra åt sig andan.

EBM misstänker att personer i Swedbanks operativa ledning kan ha gjort sig skyldig till obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri.

Josefin Lindstrand, jurist och expert på penningtvätt, valdes också in i styrelsen vid Swedbanks extra stämma. Hennes erfarenhet lär behövas när Göran Persson ska städa upp i banken.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lite i skymundan vid den extra bolagsstämman kom invalet av Josefin Lindstrand i styrelsen. Hon räknas som en av Sveriges ledande experter på regelefterlevnad i banker. Hennes expertkunskaper lär Göran Persson behöva i styrelsen. Hon har själv agerat städare i Sörmlands sparbank sedan bankens dåvarande vd fått sparken för sitt lyxliv på bankens bekostnad. Hon satt också intill honom på stämman i onsdags.

” Väldigt negativt”

Två gånger har polis och tekniker slagit till mot Swedbanks huvudkontor och lagt beslag på dokument i jakten på bevis i den misstänka brottsutredningen.

– Jag var helt utanför det här när det hände och vart faktiskt väldigt överraskad. Skulle det hända igen så är det något som är väldigt negativt, säger Göran Persson till Expressen.

Men Göran Persson kommer med stor sannolikt att få hantera den pågående polisutredningen i sin nya roll som styrelseordförande - kanske till och med inom en inte alltför avlägsen tid.

Fakta Göran Persson

Göran Persson, 70 år.

Hustru Anitra Steen, 70.

Bor: Den egna gården Torp i Sörmland där makarna bedriver jord och skogsbruk.

Jobb: Senior advisor/rådgivare hos konsultfirman JKL.

Ordförande i statliga gruvjätten LKAB.

Sveriges finansminister 1994-1996.

Statsminister 1996-2006.

Aktuell: vald till styrelseordförande i Swedbank med uppdrag att städa upp i banken.

Ersättningen för ”städjobbet”: cirka 2,5 miljoner i arvode per år.

Göran Persson på presskonferensen sedan han valts till Swedbanks styrelseordförande.