Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Persson tvingas lämna sitt extraknäck

Göran Persson har tvingats lämna styrelseuppdraget i Wiklöf Holding, Ålandsbakens störste ägare.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Persson har köpt 25 000 aktier i Swedbank.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson har tvingats lämna styrelseuppdraget hos Ålandsbankens största ägare - Wiklöf Holding.

Det är tidningen Dagens industri som avslöjar att Finansinspektionen, FI, tvingat honom att avsäga sig uppdraget på grund av intressekonflikt. 

När Göran Persson utsågs till styrelseordförande för Swedbank trodde många att han skulle klippa banden helt till Ålandsbanken där han satt i styrelsen. Han lämnade också den åländska bankens styrelse, men behöll sin aktiepost på 30 000 aktier och meddelade att han skulle sitta kvar i Wiklöf Holding. Holding, som ägs av miljardären Anders Wiklöf, är den störste ägaren till banken. Wiklöf Holding kontrollerar cirka 30 procent av aktierna i banken.

– Jag tycker att det låter jättekonstigt ”, sa Joacim Olsson, vd på småspararorganisationen Aktiespararna, till Dagens industri i samband med Swedbanks extrastämma.

Göran Perssons tvärvändning

I förra veckan kom helomvändningen. Göran Persson berättade att han lämnat styrelseuppdraget i Wiklöf Holding,

– Det är helt enkelt för min del en fråga om att jag inte hinner helt enkelt, sa Göran Persson till Dagens industri.

Göran Persson hänvisar officiellt till tidsbrist när han nu lämnar styrelsen för Wiklöf Holding, Ålandsbankens störste ägare.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så enkelt var det dock inte. Dagens industri avslöjar att Göran Persson i praktiken tvingades lämna styrelseuppdraget. Finansinspektionen, FI, hotade med ett ingripande om han inte klev av från den åländska styrelsen.

Expressen har studerat skriftväxlingen mellan Swedbank och Finansinspektionens handläggare.

Swedbanks skrivelse till Finansinspektionen om Göran Perssons uppdrag i Wiklöf Holding, Ålandsbankens största ägare.
Foto: SWEDBANK

Enligt Swedbanks tidigare meddelande till inspektionen förelåg det ingen intressekonflikt: 

”Göran Perssons uppdrag i Wiklöf Holding är begränsad med anledning av att det endast rör sig om ett holdingbolag utan egen verksamhet”, skrev banken till Finansinspektionen.

Göran Persson signalerade tydligt att han tänkte behålla styrelsejobbet i Wiklöf Holding. Det skulle varken kollidera med jobbet som styrelseordförande i Swedbank eller inkräkta på arbetstiden.

Men i den prövning som FI gjorde tyckte man annorlunda. Där ställde granskarna sig iskalla till tanken att Göran Persson kunde sitta kvar.

Telefonsamtalet som stoppade Göran Persson

Den 6 september skrev Martina Jäderlund, avdelningschef för avdelningen bankrätt, en tjänsteanteckning att hon dagen ringt till Swedbanks kontaktperson Nene Bjerström Galvan och då förklarat FI:s hårda hållning gentemot Göran Persson angående hans olika roller. FI övervägde att agera:

  ”Jag informerar honom om att FI gör bedömningen att Göran Persson bedöms ha en intressekonflikt genom sin roll som styrelseledamot i Wiklöf Holding som banken inte på ett godtagbart sätt kan hantera och därmed är olämplig. Jag informerar vidare att för det fall banken väljer att inte vidta någon åtgärd så kan FI komma att ingripa. Nene Bjerström Galvan tar emot informationen jag lämnar och kommer informera om detta internt”, skrev Martina Jäderlund i tjänsteanteckningen.

Dagen därpå meddelade banken att Göran Persson skulle lämna styrelsejobbet i Wiklöf Holding.

FI punktmarkerade dock frågan och den 10 september tog myndigheten kontakt igen med banken och meddelade att man ”emotser en bekräftelse från banken när Göran Persson har frånträtt sitt uppdrag som styrelseordförande i Wiklöf Holding”. Sex dagar senare kom bekräftelsen.

Göran Persson behåller aktierna i Ålandsbanken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Göran Perssons aktier i Ålandsbanken

Den 12 september ville Finansinspektionen också ha besked om Göran Perssons aktieinnehav i Ålandsbanken.

”Finansinspektionen har fått information om att Göran Persson har ett aktieinnehav i Ålandsbanken. Finansinspektionen önskar besked om hur stort aktieinnehavet är och om Swedbank ser någon ev. intressekonflikt med anledning av detta”.

Göran Persons har 30 000 aktier i banken. Aktieposten motsvarar 0,19  procent av samtliga aktier i banken och 0,02 procent av rösterna. Swedbank pekade på att Göran Persson inte tillhör de 20 största aktieägarna och att banken inte ansåg att det förelåg någon konflikt.

Anders Wiklöf, Ålands rikaste man, är kompis med Göran Persson.
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO

Miljardären Wiklöf bryter inte kontakten med sin vän Göran Persson

Göran Persson och miljardären Anders Wiklöf – som är störste ägaren till banken – har inga plan på att sluta umgås.

– Vi träffas och umgås regelbundet som goda vänner, och ingen finansinspektion i världen kan sätta stopp för det”, har Anders Wiklöf sagt till tidningen Nya Åland.

Den 30 augusti blev det känt att Göran Persson köpt 25 000 aktier i Swedbank.

Köpet är registrerat dagen innan och skedde till priset 123,46 kronor per aktie. Köpet gjordes via Göran Perssons och hustrun Anitra Steens gemensamma bolag Baven AB.