Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Persson: ”Jag ser allvarligt på läget i banken”

Stor intervju med Göran Persson inför inträdet som Swedbank-ordförande.
Göran Person väntas i morgon bli vald till ordförande i SwedbankFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om ett dygn tillträder Göran Persson ordföranderollen för skandalomsusade Swedbank.

– Jag ser allvarligt på läget, säger han i en intervju med DiTV.

Han hoppas kunna spela en aktiv roll för att få banken på rätt kurs.

Göran Persson har under den senaste tiden läst in sig i detalj på Swedbank inför onsdagens extra bolagsstämma då han väntas bli vald till ny styrelseordförande.

– Det jag har läst har inte fått mig mindre allvarlig. Hur det ska hanteras framöver vill jag rimligen diskurera med styrelsen, säger han om läget för banken.

Det Göran Persson syftar på är dels anklagelser som penningtvätt i Baltikum, dels den pågående förundersökningen där Swedbank misstänks ha gett förhandsinformation till 15 storägare inför SVT:s Uppdrag Gransknings program om mistankar att banken varit indragen i penningtvätt i Baltikum.

Ovanpå detta meddelade Swedbank på måndagen att bankens vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag och att båda ska lämna banken.

– Som tidigare kommunicerat, har Swedbank initierat en fördjupad intern undersökning med hjälp av externa resurser för att undersöka historiska händelser kopplat till vår regelverksefterlevnad gällande penningtvätt. Swedbank kommer kontinuerligt att agera på undersökningarnas resultat. Swedbank samarbetar också fullt ut med myndigheter i Sverige, USA och Baltikum i deras respektive undersökningar, sa Charlotte Elsnitz, chef för Swedbanks baltiska verksamhet.

Flera bedömare räknar med att Göran Persson kommer att gå hårt fram för att få banken på rätt köl och det är inte osannolikt att det blir ommöbleringar i bankens styrelse.

När Göran Persson i förra veckan intervjuades i Expressen om ordförandejobbet i Swedbank berättade om planen hur bankens skamfilade rykte ska tvättas bort.

– Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet, sa han.

Inom Swedbank finns det en fruktan att banken bland annat ska drabbas av miljardkostnader i form av sanktingsavgifter i USA på grund av penningtvättsmisstankarna. 

”Farligt att spekulera”

Göran Persson är försiktig när han kommenterar dessa mörka moln som hopar sig över Swedbank.

– Det är svårt att bedöma. Det är också väldigt farligt att spekulera kring. Det vore på något sätt att föregripa en myndighetsprövning och granskning som pågår, säger han till DiTV.

Vad kan du göra för att minimera risken för sanktioner, skadan så mycket som möjligt, undrar reporter.

– Det är viktigt att banken får en direkt kontakt med myndigheter. Om jag kan i det sammanhanget, mot bakgrund av den erfarenhet jag har och de nätverk jag besitter, föra in nya dimensioner i de samtalen, så kanske det gör något. Men jag ska inte överdriva det heller.

Ny vd för Swedbank i höst

Swedbanks koncernchef Birigtte Bonnesen fick sparken den 28 mars - samma dag som banken hölls sin ordinarie stämma. Nu sitter bankens finanschef Anders Karlsson som tillförordnad vd.

Arbetet med att hitta en ny chef efter Bonessen kommer att ta fart efter onsdagens extrastämma i Folkets hus i Stockholm.

– Jag har en sittning på torsdag eftermiddag om den saken, säger Göran Persson till DiTV och hoppas att en ny vd ska vara på plats i höst.

Annons: