Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glöm bra tajmning – det är alltid rätt tid att aktiespara

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA/DANSKE BANK
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / THOMAS KARLSSON
Tv-profilen och kriminologiprofessorn Leif GW Persson ringer i börsklockan på Nasdaq när medicinbolaget S2 Medical börsintroducerades i fjol.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börsen har gått urstarkt en längre tid och det har varken handelskrig eller Corona-virus kunnat ändra på.

Men när är rätt tidpunkt för att börja aktiespara?

– Det alltid är bättre att börja spara i dag än i morgon oavsett hur börsen går, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Hennes räkneexempel visar att det inte finns dålig tajmning när pengarna ska växa – bara dålig uthållighet.

Varken Corona-virus eller handelskrig tycks rå på börserna. Både i Stockholm och USA noteras nya rekord nästan dagligen.

Det kan både vara lockande och skrämmande att kliva in på en glödhet marknad.

Lockande för att haka på resan uppåt.

Skrämmande för att börserna förr eller senare kommer att dippa – eller i värsta fall: rasa.

– För den som redan har pengar sparade i aktier och fonder är det en härlig känsla att se kapitalet öka i värde, men för den som funderar på att börja spara nu kan läget kännas jobbigt. Det är stressande att inte vara med, men dessutom kan det ta emot att börja spara när börsen redan stigit så mycket, säger Maria Landeborn.

Besluten skjuts på framtiden

Rädslan för dålig tajmning kan göra att beslutet att komma i gång skjuts på framtiden.

– Faktum är att det alltid är bättre att börja spara i dag än i morgon, oavsett hur börsen går. Tajming har nämligen väldigt liten betydelse för hur hög avkastningen blir till slut, förutsatt att man sparar regelbundet och långsiktigt.

– Det enklaste sättet att spara regelbundet är genom att starta ett månadssparande som gör att pengarna dras automatiskt från kontot i slutet av varje månad. Sedan kan man helt enkelt glömma bort det och låta sparandet rulla på, månad efter månad, och år efter år, säger Maria Landeborn som gjort uträkningar efter bra, hygglig och dålig tajmning.

Så växte pengarna trots usel tajmning

Räkneexempel: Du har investerat 1 000 kronor per år (i globalt aktieindex) under 25 års tid.

 

A) Perfekt tajming: Om du hade haft perfekt tajmning och varje år lyckats köpa på den absolut lägsta nivån så hade ditt sparande vuxit till 106 700 kronor. En väldigt fin avkastning, men det är ju inte så konstigt om man lyckats pricka botten varje år.

 

B) Usel tajming: Nu antar vi i stället att du haft fullständigt usel tajmning och köpt vid den sämsta möjliga tidpunkten varje år, alltså den dag börsen stod på toppen. Även det hade gett en fin avkastning. Sparkapitalet hade vuxit till drygt 85 000 kronor.

 

C) Ingen tajmning: Det mest sannolika är ändå att du varken hade lyckats tajma toppen eller botten varje år, utan helt enkelt köpt vid en viss tidpunkt. Ibland på en lite dyrare kurs, och ibland en lite billigare. Om vi antar att du helt enkelt investerat dina 1 000 kronor den första handelsdagen varje år, så hade sparandet vuxit till 98 100 kronor. Det är faktiskt bara 8 600 kronor mindre än om du alltid köpt när det var som billigast.

 

Källa: Maria Landeborn, Danske bank

Regelbundet månadssparande är en nyckel till att inte göra sig beroende av bra eller dålig tajmning.

– I ärlighetens namn, vem vet hur börsen går i morgon, nästa månad eller resten av året? Det är helt enkelt smartare att sprida ut köpen och slippa fundera på vart börsen är på väg, säger Landeborn.

Låt pengarna ligga kvar

Långsiktighet är den andra avgörande faktorn.

– Du ska inte behöva pengarna till semestern i sommar eller till en bostad om ett år, för då ska de stå på ett sparkonto i stället. Pengar du placerar i aktiefonder ska du helst kunna avvara under flera år framöver, ju längre desto bättre. Då ökar chansen att du får se ditt sparande växa i värde, säger Landeborn och konstaterar:

– Det viktiga är att du kommer i gång och sparar, inte när. 

TV: ”Börsen kan stiga 20 procent under 2020”