Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Lundbergs döttrar redo att ta över imperiet

Finansmannen Fredrik Lundberg, 66, styr idag det framgångsrika familjeföretaget. Han har sagt att han vill fortsätta jobba så länge som det är möjligt. Foto: YLWA YNGVESSON
På senare tid har Lundbergs döttrar, som sitter i företagets styrelse, börjat synas allt mer. På bild: Louise Lindh. Foto: / OKÄND
”Vi, och än mer millennials som kommer ut på arbetsmarknaden nu, går till jobbet för att utvecklas och för att förverkliga oss själva”, säger Katarina Martinson i intervjun med DI. Foto: YLWA YNGVESSON

Louise Lindh, 38, och Katarina Martinson, 36, umgås med kungabarnen – och tar allt större plats i pappa Fredrik Lundbergs maktimperium.

Trots det är de relativt okända.

I en stor intervju i Di Weekend berättar de nu om framtiden och om vad de vill göra annorlunda.

Familjeföretaget har funnits sedan 1944, då systrarnas farfar grundade det. Nu styrs det av finansmannen Fredrik Lundberg, 66 – men den tredje generationen har börjat synas allt mer.

Och tar allt mer plats.

Det är inte längre en fråga om om utan när en av döttrarna kommer att ta över och bli kapten på familjeskutan. Fredrik Lundberg har dock sagt att han tänker fortsätta arbeta så länge han är frisk och tycker att det är kul – och systrarna vill inte bidra till några spekulationer om vem av dem som kommer att bli nästa vd.

I dag sitter de båda i styrelsen.

 

LÄS MER: Maktskifte i familjen: Tar över efter pappa 

 

På senare tid har Lundbergs döttrar, som sitter i företagets styrelse, börjat synas allt mer. På bild: Louise Lindh. Foto: / OKÄND

Lundbergs börsvärde: 79 miljarder

Familjen Lundberg driver ett riktigt maktimperium inom svenskt näringsliv. Ägarbolaget Lundbergföretagen är inflytelserikt och har ett börsvärde på 79 miljarder kronor. 

Det är mer än SAS, Tele 2 och Ratos tillsammans, enligt Di Weekend.

Tidningen har träffat systrarna Louise Lindh och Katarina Martinson på familjeföretagets huvudkontor på Blasieholmen i Stockholm. Där berättar de om hur det var att växa upp i ett av Sveriges mäktigaste bolag – och om framtiden.

Det fanns aldrig något tvång hemifrån men båda döttrarna har ändå gjort en karriär inom familjeimperiets bolag. Och företaget var hela tiden ett samtalsämne vid middagsbordet hemma.

”Vi, och än mer millennials som kommer ut på arbetsmarknaden nu, går till jobbet för att utvecklas och för att förverkliga oss själva”, säger Katarina Martinson i intervjun med DI. Foto: YLWA YNGVESSON

Från Schweiz till Stockholm

Hemma, som först var i Norrköping – sedan Zürich i Schweiz och till sist Djursholm utanför Stockholm.

– För mamma och pappa var det framför allt viktigt med utbildning. Att vi skulle plugga och, i alla lägen, göra så bra ifrån oss som vi kan. Det fick vi tidigt med oss, säger Louise Lindh till Di Weekend.

Hon har nu gjort karriär inom företagets fastighetsdel medan syster Katarina har tagit plats i flera bolag. Båda har en bakgrund på Handelshögskolan i Stockholm

De sitter i olika styrelser för att "representera bolaget så bra som möjligt", och driver båda egna investmentbolag. Framöver vill de ta mer plats i samhällsdebatten än vad deras pappa har gjort, berättar de.

 

LÄS MER: Lundbergs dotter köper Sveriges dyraste hus

 

Louise Lindh och Katarina Martinsson tilldelades utmärkelsen Årets ägare när Veckans Affärer presenterar näringslivets mäktigaste kvinnor 2016. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill agera annorlunda jämfört med fadern

– Som långsiktig ägare i dag ingår det att synas om man, som vi, vill bidra till samhällsutvecklingen. I frågor om företagande till exempel som är viktigt för Sverige och som ligger oss varmt om hjärtat, kan vi kanske vara förebilder för andra som vill satsa på företagande och entreprenörskap, eller som är i samma situation som vi, säger Louise Lindh till Di Weekend.

En annan sak som skiljer systrarna från pappa Fredrik Lundberg är hur de ser på anledningen till varför man jobbar. Medan fadern främst gick till jobbet för att tjäna pengar och få mat på bordet ser döttrarna på det annorlunda.

 

LÄS MER: Döttrarna som tar över makten från papporna

 

Anne-Marie Lundberg och Fredrik Lundberg. Foto: YLWA YNGVESSON

Okända för den breda massan

– Vi, och än mer millennials som kommer ut på arbetsmarknaden nu, går till jobbet för att utvecklas och för att förverkliga oss själva, säger Katarina Martinson.

Både hon och systern har länge ingått i kungabarnens innersta kretsar. Men trots det, och trots deras makt inom näringslivet, är det få som vet vilka de är.

Som nyligen under Stockholm Fashion Week när Louise Lindh och Katarina Martinson ville gå på en modevisning – men fick nöja sig med en reservplats, berättar de för Di Weekend.

Annons: