Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågorna hopar sig kring lyxbyggarens redovisning

Oscar Engelbert, vd för bostadsutvecklaren Oscar Properties, är under hård ekonomisk press.
Foto: MALIN HOELSTAD / SVD TT NYHETSBYRÅN
När Oscar Engelbert skulle sälja sitt fritidsparadis i Stockholms skärgård var han tvungen att ha hustrun Givonnas godkännande,
Foto: STELLA PICTURES

Mystiken tätnar kring bostadsutvecklaren Oscar Properties.

Företaget har tidigare lovat att den kraftigt försenade årsredovisningen ska offentliggöras under dagen. Men bolaget bryter nu igen mot tidigare besked och skjuter på offentliggörandet - det är femte gången som det sker.

– Aktien kan knappast ses som en investering i dagsläget utan ska snarast jämföras med att köpa en trisslott, säger Johanna Kull, sparekonom på nischbanken Avanza.

Det svajar kring bostadsutvecklaren Oscar Properties. 

Sent i går kväll la bolagets hemsida av på grund av ”tekniska orsaker”. Någon närmare förklaring än så gick det inte att få från företaget. På eftermiddagen kom hemsidan igång igen.

Samtidigt brottas lyxbyggaren med omfattande problem.

Jagades av Kronofogden

Det ekonomiska kaoset har tilltagit och den hårt pressande vd:n Oscar Engelbert har kämpat med delgivningsmän som sökt honom i bostaden och kontoret för obetalde hyror som gäller ett dotterföretag till Oscar Properties och Kronofogden som varit på jakt efter honom för personliga skatteskulder på 20 miljoner kronor.

Senast dök det upp ett pågående bråk om en obetald faktura för ritningar på en lyxyacht som Oscar Engelbert planerade att köpa från Nederländerna. Den obetalde fakturan hamnade i hovrätten efter en skiljedom i London som han förlorade. Noten är nu uppe i en miljon kronor.

”Aktien som en trisslott”

Företaget fick under fredagen flera frågor från Expressen om när årsredovisningen ska publiceras. Bolagets senaste besked var att den skulle komma under dagen. Varken Oscar Engelbert själv eller pressansvarig återkom. Tystnaden var total fram till klockan 16.30.  Då kom beskedet: Ingen årsredovisning i dag. 

Företaget utlovar den här gången att de ska presentera siffrorna på tisdag. Orsaken till dagens försening anses inte av Oscar Properties.

Det är femte gången som offentliggörandet av årsredovisningen skjuts framåt.

Här är ett av flera brutna löften från Oscar Properties om när företagets ekonomi för 2019 skulle bli offentlig: ”Årsredovisningen kommer att offentliggöras senast torsdagen den 30 april 2020”.

– Den uppskjutna redovisningen och den nedsläckta hemsidan är bara en i raden av frågetecken kring Oscar Properties. Vilket gör att de redan starka varningslamporna blinkar än mer frenetiskt. Bristen på kommunikation är så klart aldrig bra, men det riktigt allvarliga frågetecknet här rör bolagets finansiella ställning. Skulderna skenar och fordringsägarna tycks bara bli fler och fler samtidigt som intäkterna är i princip obefintliga, säger Johanna Kull, sparekonom på nischbanken Avanza. Hon ger inte mycket för bolagets aktie:

– Aktien kan knappast ses som en investering i dagsläget utan ska snarast jämföras med att köpa en trisslott.

Johanna Kull, sparekonom på nischbanken Avanza, liknar Oscar Properties aktie vid en trisslott.
Foto: DAN COLEMAN / AVANZA

Joakim Bornold, sparekonom och analytiker liknar bolaget vid ett skeppsvrak och kallar dagens besked för ”dimridåer”.

 – Det väcks bara fler och fler frågetecken kring Oscar Properties. Årsredovisningen är framskjuten vid flera tillfällen utan någon närmare förklaring. Vad hindrar dem att lämna in den? Att hemsidan ligger nere kan tyckas vara en liten detalj men det är ännu en pusselbit i raden av oklarheter.

– De lägger ju bara ut dimridåer här. De har haft gott om tid på sig men väljer än en gång att skjuta fram datumet. 

”Ett vrak”

Alla analytiker pekar på bolagets brist på pengar och inga bostäder som säljs.

– Största problemet är ju kassaflödet, man måste komma igång och sälja bostäder igen. Och bostadsmarknaden är verkligen svag just nu, säger Joakim Bornold.

Han dömer i princip ut bolagets chanser att överleva.

– Det är lätt att se på Oscar Properties som ett sjunkande skepp men det är snarare ett vrak. Ett vrak där marknaden funderar på om det är värt att bärga det eller om ska försöka kapa åt sig de värdefulla delar som finnas kvar, säger han. 

Expressen har i flera artiklar berättar om den hårt pressande Oscar Engelbert och hans skapelse lyxfastighetsutvecklaren Oscar Properties vars mest kända skapelse är Norra tornen, höghusen i Vasastan i Stockholm , på gränsen till Solna.

Oscar Engelbert sålde överraskande sitt skärgårdsparadis för 63 miljoner kronor.
Foto: JANNE ÅKESSON

Nyligen gjorde han själv en uppmärksammade fastighetsaffär då han sålde sin ögonsten i Stockholms skärgård för 63 miljoner kronor. Intill fastigheten finns tre obebyggda tomer/fastigheter som fram till nyligen stod registrerad på ett dotterföretag till Oscar Properties.

De tre tomterna såldes till ett kraftigt underpris: fem miljoner kronor.

Köpare av samtliga fastigheter: Fastighetsägaren Jonas Ramstedt, som bland annat är vd för fastighetsbolaget Landia och kompis med Oscar Engelbert.

Expressen har sökt Oscar Engelbert som inte har återkommit.