Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förmögenheterna ökar när fondsparandet slår rekord

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Svenska fondsparares förmögenhet nådde en ny rekordnivå förra året.

Detta samtidigt som det nysparades 195 miljarder kronor – även det rekord för ett enskilt år.

Vid slutet av året uppgick den samlade fondförmögenheten till 6 951 miljarder kronor, en ökning med 1 500 miljarder kronor.

– Detta trots att vi fortsatt befinner oss i en pandemi och genomgick turbulenta tider med bland annat inflationsoro, halvledarbrist samt stormiga råvaru- och elpriser, skriver Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som den globala aktiemarknaden gick extremt starkt valde också svenska fondsparare framför allt att sätta in pengar i aktiefonder med en total nettoinsättning på närmare 91 miljarder. Det kan jämföras med räntefonder som uppvisade nettoinsättningar på ”bara” drygt 21 miljarder.

– De visade även tilltro till hemmamarknaden och Sverigefonder hamnade på en andra plats gällande nettosparandet 2021. Tillväxtmarknader hade dock svårare att locka till sig kapital under året, skriver Johanna Englundh.