Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scandic varslar 2 000 anställda i Sverige

Di:s analytiker om Trumps val att stoppa flygningar från Europa till USA.
Scandic varslar runt 2 000 anställda i Sverige.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Scandic varslar i spåren av coronaviruset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: OLE BERG-RUSTEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset slår hårt mot flyg- och hotellmarknaden. 

Under torsdagen gick Scandic ut med att man varslar 2 000 anställda. 

Det norska flygbolaget Norwegian har samma dag rasat på börsen och efter raset har man beslutat att ställa in 4 000 flygningar.

Hotell och flygbranschen har drabbats hårt av coronaviruset. Scandic skriver i ett pressmeddelande att man kommer varsla omkring 2 000 av sina anställda i Sverige, vilket motsvarar ungefär hälften av de fast anställda på grund av viruset. Man ska också sänka koncernledningens löner med 20 procent. Man skriver också i pressmeddelandet att det inte går att säga exakt hur många som kommer att permitteras eller varslas i hela koncernen: ”Men baserat på nuvarande exceptionella affärsläge bedömer Scandic att det kommer att krävas omfattande nerdragningar på samtliga marknader”, skriver företaget. 

Johan Siljhammar, vd på besöksnäringens branschorganisation Visita, säger till Expressen att läget är väldigt tufft just nu. 

– Det är totalt nattsvart just nu. Snöbollen har rullat fortare än vi kunnat tro. Det kommer mera varsel i morgon vad jag förstår. 

– Vi respekterar förstås regeringens beslut om gränsen på 500 personer, men effekten blev att luften gick ur. En av våra medlemmar beskrev det som en skräckfilm, alla hotellbokningar bara försvann, säger han. 

Norwegian permitterar halva arbetsstyrkan 

SAS, Lufthansa. Air France-KLM och British Airways-ägaren IAG var alla ned med omkring 10 procent i den tidiga handeln på torsdagen. Värst drabbat var Norwegian Air, som rasade nära 30 procent i inledningen. Efter 20 minuters handel hade fallet dämpats till runt 10 procent.

Under torsdagseftermiddagen gick flygbolaget ut och berättade att man ställer in 4000 flygningar, både långdistans och inrikesflyg. Bolaget har ungefär 10 000 anställda och man kommer att permittera hälften av dem ungefär. 

– Det är en kritisk situation för Norwegian, säger Lasse Sandaker- Nielsen, kommunikationschef på flygbolaget, till NRK

Lågprisbolag som Ryanair och Easyjet, som håller sig med rutter i Europa, kom något lindrigare undan.

I helhet var flygsektorindexet i Stoxx 600 ned med 9,2 procent, att jämföra med breda indexets fall på 5,5 procent.

SAS: Miljardförluster väntar flygbolagen

Di:s analytiker Ulf Petersson diskuterar Visa och SAS situation.