Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygjättarna backar efter uppgift om ny flygskatt

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Punktskatten på flygresor ska höjas av den tyska regeringen. Enligt flera medier kommer miljötariffen på biljettpriserna inom Europa öka till 10,43 euro från 7,50 euro.

Men det är bara den minsta höjningen av tre.

Rapporterna tyngde hela den europeiska flygsektorn, även SAS.

Tyska regeringen sammanträder för att fatta ett beslut i flygskatteärendet på onsdag i nästa vecka, och väntas då också höja punktskatterna på medeldistansflighter till 32,57 euro från 23,43 euro och på långdistans till 58,63 euro från 42,18 euro, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Som en jämförelse är de svenska tarifferna 60 kronor, 250 kronor samt 400 kronor, i likhet den tyska gällande de tre stegen kort-, medel- och långdistans.

De tyska skatterna kommer att börja gälla den 1 april 2020 som en del av ett paket att klimatneutralisera den tyska statsbudgeten.

Flygbolaget Lufthansas aktie gick mot strömmen på en annars positiv Frankfurtbörs på fredagseftermiddagen. Aktien var över 3 procent ned vid klockan 13, vilket var sämst utveckling av samtliga bolag i storbolagsindexet DAX.

Irländska Ryanair backade samtidigt 0,5 procent, medan British Airways-ägaren IAG backade 0,4 procent i London. I Stockholm backade SAS omkring 2 procent.