Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FI: EQT bröt mot regler när aktier storsåldes

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

EQT-toppar sålde aktier för 23 miljarder kronor – och gjorde i samband med det flera regelöverträdelser.

Det konstaterar nu Finansinspektionen, enligt Dagens industri.

Myndigheten har gjort en preliminär bedömning av bolagets information kring händelsen.

Riskkapitalbolaget EQT har gjort succé på Stockholmsbörsen sen noteringen 2019. En aktie kostade vid introduktionen 67 kronor – nu ligger kursen på cirka 486 kronor.

Tidigare i höst valde en rad av bolagets toppar att sälja delar av sitt innehav. Totalt såldes drygt 63 miljoner aktier för 370 kronor styck, vilket motsvarade ett börsvärde på 23,3 miljarder kronor.

Tilltaget möttes av kritik.

Jätteaffären kunde ske efter att EQT gjort ändringar i sin lockup-klausul. Partners hade tidigare varit förbundna att inte sälja aktier förrän tidigast 2022, men kunde med de nya reglerna ta hem en del av vinsten.

Utredning av Finansinspektionen

Efteråt inledde Finansinspektionen en utredning mot EQT ”för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen i samband med ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation”.

Och nu har myndigheten landat i en preliminär bedömning, enligt Dagens industri

EQT begick flera regelöverträdelser när man storsålde aktier.

Enligt tidningen är kritiken mot riskkapitalbolagets informationshantering omfattande.

Lagöverträdelser när EQT sålde

FI konstaterar dels en överträdelse av artikel 17 i EU:s marknadsmissbruksförordning, efter att EQT väntat till den 7 september med att informera marknaden om de ändrade inlåsningsreglerna – trots att styrelsens beslut om att tillåta försäljningen fattats den 31 augusti.

FI konstaterar även en överträdelse av artikel 18. Myndigheten bedömer att EQT:s insiderförteckning inte håller måttet, skriver Di.

”Den av bolaget upprättade insiderförteckningen omfattar ett stort antal personer och saknar i vissa fall obligatorisk information avseende namn, personnummer, telefonnummer, personnummer samt skäl till att personen är upptagen på insiderförteckningen”, skriver FI i en avstämningsskrivelse till EQT.

Får bemöta bedömningen

Nu har riskkapitalbolaget möjlighet att bemöta den preliminära bedömningen. Därefter kan Finansinspektionen fatta beslut om eventuell bestraffning.

EQT har hävdat att man ändrade i reglerna bland annat för att ”möjliggöra en diversifierad och bredare ägarbas”, och för att ”förstärka långsiktigt gemensamma intressen”.

DET HÄR ÄR EQT

• EQT är ett riskkapitalbolag som bilades av finansmannen Conni Jonsson – som då jobbade på Investor – år 1994. Idén till bolaget föddes på en middag i Gamla stan, och fick vid sitt bildande stöd från Investor AB, AEA Investors och SEB.

• Riskkapitalbolag har som affärsidé att göra långsiktiga investeringar i onoterade bolag. Investeringarna brukar göras genom fonder. Syftet är att bygga bättre bolag för att skapa avkastning.

Den första fond EQT lanserade, 1995, riktade in sig på industriföretag i Sverige och grannländerna. Sen dess har rikskapitalbolaget växt till en ”global investeringsorganisation” med kapital inom ”flera geografiska områden, branscher och strategier”.

• EQT noterades på Stockholmsbörsen den 24 september 2019. Då kostade aktien 67 kronor styck. Bolagets börsvärde uppgår i dag till drygt 393 miljarder kronor.

• EQT verkar inom ett flertal olika sektorer och regioner på global nivå, men främst inom Europa och Nordamerika.

• Störst ägare i bolaget är Wallenbergssfärens maktbolag Investor, med 17,5 procent. Därefter kommer Bark Partners AB – där delägarna Conni Jonsson, Thomas von Koch, Harry Klagsbrun och Per Franzén lagt huvuddelen av sina aktier enligt Dagens industri – med 13,8 procent.


Källor: EQT, Investor, SVCA, Avanza, Dagens industri

Thorén: Politiken måste gå in och skärpa reglerna