Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fed sänker räntan för första gången på 11 år

Sparekonomen: ”Det är en stor händelse”
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET
Fed-chefen Jerome Powell.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Den amerikanska centralbanken – Fed – sänker räntan för första gången på elva år, rapporterar CNBC.

Räntan sänks med 0,25 procentenheter. 

Under Fed-chefens presskonferens sjönk börserna på Wall Street – efter att ha antytt att fler räntesänkningar inte är en garanti. 

Och det har gjort Donald Trump missnöjd, skriver AFP. 

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker styrräntan med 0,25 procentenheter på onsdagskvällen, vilket innebär den första räntesänkningen sedan finanskrisens år 2008.

Inför beskedet låg Feds styrränta på 2,25–2,50 procent. 

Genom räntesänkningen vill Fed skydda den amerikanska ekonomin från att drabbas av effekter från en inbromsad tillväxt i Kina och Europa. Och en osäkerhet till följd av Donald Trumps handelskrig. 

– Att Federal Reserve nu sänker räntan för första gången sedan finanskrisen innebär att en väntad, men radikal, omsvängning nu fullbordas. För mindre än ett år sedan såg världen ut att gå in i ett penningpolitiskt skifte, mot högre räntor. Sedan dess har vi fått ett handelskrig och makrodata som visar på sämre konjunktur har fortsatt strömma in. Framförallt har världens centralbanker stora svårigheter att få upp inflationen, sa Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, inför sänkningen.

Frida Bratt: Förebyggande åtgärd

Fed motiverar sin sänkning med att inflationen inte är där man vill ha den.

– Men tillväxten är inte så tokig, och det är inte heller sysselsättningen. Därför ser Jerome Powells (Fed-chefen) agerande ut att vara en förebyggande åtgärd, inför sämre tider som står för dörren. Vi ska heller inte utesluta att Donald Trumps påtryckningar på Fed att föra en lågräntepolitik har fått effekt, säger Frida Bratt.

Under Jerome Powells presskonferens dök börserna på Wall Street efter att Fed-chefen antytt att det inte går att garantera fler räntesänkningar i framtiden, skriver CNBC News.

Det uttalandet har gjort USA:s president Donald Trump besviken. Enligt AFP säger han att centralbanken ”gjort oss besvikna” eftersom han ville se en trend mot fler räntesänkningar

Att USA nu sänker räntan kommer att innebära att svenska Riksbanken får svårare att göra sin andra höjning av reporäntan.

– Visserligen såg det ljusare ut för Riksbanken sedan inflationen kommit in i linje med prognos den senaste tiden, men att gå tvärtemot de stora centralbankerna blir mycket svårt. Det skulle ju innebära att kronan allt annat lika stärks mot andra valutor, vilket får effekten att det blir billigare att importera. Och det i sin tur lär ge inflationen, som Riksbanken så gärna vill hålla omkring två procent, en knäck, säger Frida Bratt.

Så påverkas du av sänkningen

För svenska låntagare innebär det att räntorna kommer att förbli låga – länge.

– Skulle Riksbanken ändå lyckas genomföra en andra höjning, vilket jag inte tror, så lär det inte bli mer än så. Fler och snabba höjningar ligger inte i korten de närmaste åren. Det finns alltså ingen anledning att binda lånet, låt det vara rörligt så slipper du binda dig till en bank, säger Frida Bratt.

För börsen behöver en räntesänkning inte vara positiv.

– Vi ha i åtanke att marknaden redan räknar med flera räntesänkningar, och börsen redan har gått väldigt bra samtidigt som USA och Kina knappast närmar sig en lösning på handelskriget. Med en räntesänkning i ryggen och låga räntor under tiden fram till presidentvalet har Trump tyvärr färre incitament att trappa ned på handelshoten. Det vore oklokt att tro att en räntesänkning per automatik leder till börsrally, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.