Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fed rör inte räntan – detta kan det betyda för Sverige

Nordnets sparekonom Frida Bratt.Foto: Nordnet / Nordnet
Jerome Powell, amerikanska centralbankens chef.Foto: KEVIN WOLF / AP TT NYHETSBYRÅN

Federal Reserve, USA:s centralbank, lämnar räntan oförändrad på 2,25–2,5 procent.

Dessutom indikerar man – tvärtemot vad som sades i december – att det inte blir några räntehöjningar alls i år.

– Det här påverkar svenskarnas ekonomi på flera sätt, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Fed skriver i samband med beskedet att tillväxten bromsat in jämfört med fjärde kvartalet 2018, men att arbetsmarknaden är fortsatt stark.

Som orsak till den svagare tillväxten lyfter centralbanken bland annat fram en lägre hushållskonsumtion i landet.

Beskedet om oförändrad ränta fick Wall Street att vända uppåt.

– Fed fortsätter på den inslagna linjen efter helomvändningen i början av året, då man efter en lång tid av successive höjningar i stället började tala om tålamod och en avvaktande hållning. Sedan dess har både den amerikanska inflationen och tillväxten fortsatt att dämpas, även om det fortfarande tuffar på i en okej takt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 

Frida Bratt: Vår ekonomi påverkas av beskedet

Fed sänker också BNP-prognosen framöver.

– Att det inte blev någon höjning i dag låg i korten, men mer duvaktigt än många väntat sig att man inte räknar med någon höjning alls i år. Fokus låg på förhand också på balansräkningen, som bantats. Nu aviserar man en plan för att minska den bantningen, vilket också är ett så kallat ”duvaktigt” tilltag, säger Frida Bratt.

Beskedet kan påverka många svenskars privatekonomi.

– För det första gynnas dina aktiefonder av att räntorna fortsatt hålls låga, eftersom aktiemarknaden trivs i ett lågränteläge.

– För det andra innebär fortsatt låga räntor att dina obligationsfonder, också kallade långa räntefonder, inte längre ser lika riskfyllda ut. Det kan låta bakvänt, men värdet på dina andelar i sådana fonder faller om marknadsräntorna stiger, konstaterar Frida Bratt.

Även svenska bolån kan hållas nere efter beskedet från den amerikanska centralbanken.

– Feds mjukare hållning gör det svårare för Riksbanken att gå vidare med en andra räntehöjning, särskilt som ECB (Europeiska centralbanken) också senarelagt en första höjning. Allt fler prognosmakare tror nu att den andra räntehöjningen kommer först 2020 – om ens då. Det skulle göra att dina bolåneräntor hålls kvar på dagens nivåer längre, säger Frida Bratt.

 

Frid Bratts tips: Tänk så här för sparandet

Som tipsar om hur du ska agera framöver kring lån och sparande:

För att skydda dig mot nedgångar i det sparande du har på medellång sikt (3–5 år) ser långa räntefonder ut som en okej placering ännu lite längre.

Bestäm en fördelning mellan räntor och aktier i ditt medellånga sparande du känner dig bekväm med. Korta räntefonder lär fortsätta att ge mycket låg avkastning eftersom mycket talar för att det låga ränteläget består. Välj hellre sparkonto för pengar du planerar att använda inom tre år, även om mycket låga eller obefintliga sparräntor kommer bestå.

Håll bolånet rörligt och förhandla dig till en bättre ränta genom att ställa flera utmanare och storbanker mot varandra.

Annons: