Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fastighetskungen skiljer sig – avtalet skyddar miljarderna

Erik Selin är vd och storägare i Fastighets AB Balder och anses vars god för minst 22 miljarder kronor.
Foto: PRESSBILD
Erik Selins skilsmässoansökan till Göteborgs tingsrätt.

Fastighetsmiljardären Erik Selin, 51, och hustrun Jennie, 46, skiljer sig.

Mannen är god för minst 22 miljarder kronor.

Men äktenskapsförordet gör att han kan behålla alla pengar när de går skilda vägar.

– Jag är jättebra vän med Erik och det är inga konstigheter med det här, säger Jennie Selin om skilsmässan.

Erik Selin, från Göteborg, är en av Sverige rikaste personer men något av en doldis trots sitt fastighetsimperium.

Vid tre tillfällen under de senaste åren har Erik Selin röstats fram som den mäktigaste inom fastighetsbranschen, enligt tidningen Fastighetsvärldens årliga omröstning bland investerare. 

Fastighetsmagnatens bas är bolaget Fastighets AB Balder där hans ekonomiska maktcentrum för imperiet ligger. Bolaget, som har sitt säte i Göteborg, är noterat på börsen och fastighetsbestånd hade den 31 mars 2019 ett värde om 123,2 miljarder kronor.

Bolaget äger, förvaltar och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter och hotell i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien.

Erik Selin god för minst 22 miljarder kronor

– Lågmäld och med en försynt framtoning, är en vanlig beskrivning av Erik Selin som styr verksamheten.

Erik Selin är god för minst 22 miljarder kronor, men enligt vissa uppskattningar rör det sig om uppskattningsvis 24 miljarder och då inräknat tillgångar som ligger utanför själva fastighetsimperiet.

Han är också storägare och vice ordförande i nischbanken Collector.

Fastighetskungen startade med lånade pengar

Till skillnad från många andra miljardärer har Erik Selin byggt upp sitt imperium på egen hand. Han började handla med aktier som 14-åring.  

Tio år efter sitt första aktieköp gjorde han sitt första fastighetsköp. Enligt historien hade han inga pengar och visste ingenting om fastighetsbranschen. Men lyckades få låna pengar i bank trots att det verkade en aning galet med en person som inte visste något om fastigheter. 

– Jag tror att det var därför det gick, jag visste inte att man inte kunde göra så, har han tidigare berättat för Svenska Dagbladet. 

Enligt Balders senaste årsredovisning äger Erik Selin aktier i fastighetsbolaget direkt eller via bolag för drygt 21 miljarder räknat på dagens aktiekurs vilket motsvarar ungefär 36 procent av kapitalet och 49,9 procent av rösterna.

Erik Selins bolag äger fastigheten där nöjespalatset Berns i Stockholm är inrymt.
Foto: OLLE SPORRONG

I fastighetsbeståndet ingår både kommersiella fastigheter och hyresbostäder.

Företaget har också köpt två ”landmärken” i Stockholm, dels fastigenheten där nöjespalatset Berns ligger vid Berzelii Park, dels Spårvagnshallarna. Nyligen köptes också en fastighet i centrala London.

Erik och Jennie Selin gifte sig 2013

Erik Selin och Jennie, som då hette Marsell i efternamn, gifte sig i mars 2013 och hade då varit tillsammans under lång tid.

Makarna Erik och Jennie Selin på en av få offentliga bilder där de syns tillsammans.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Jennie Selin är sedan flera år aktiv inom ridsporten och familjen äger ett större ridhus utanför Göteborg. Ridhuset är 55 meter långt med plats för en liten läktare och sarg.

– Jag var åtta år när jag fick min första egna häst, berättade Jennie Selin på byggföretagets hemsida när ridhuset stod färdigt. 

Erik Selin gick till tingsrätten för att skilja sig

Erik Selin ansökte om skilsmässa den 20 maj och han vände sig då till Göteborgs tingsrätt med sin ansökan.

Först framstod det som om om paret inte var överens som skilsmässan. Det var nämligen endast Erik Selin som skickat in om skilsmässa. Han hade då inte tagit den vanliga skilsmässoblanketten när han skrev till tingsrätten. Erik Selin hade i stället fyllt i den blankett som normalt används när parterna inte är överens om skilsmässan eller inte överens ”i samtliga frågor som en part vill att domstolen ska reglerna ”.

Med barn under 16 år följer i praktiken en betänketid på 6 månader innan skilsmässan kan genomföras.

Det finns dock undantag från barnregeln. Om par som lever isär sedan minst två år har de rätt att skilja sig på direkten även om de finns barn under 16 år. Har paret av formella skäl stått kvar på samma mantalsskrivningsadress kan man skicka in ett så kallat särlevnadsintyg till domstolen och få skilsmässan godkänd på direkten om de uppfyller ”tvåårsregeln”.

Erik och Jennie Selin överens om skilsmässan

Men makarna är överens om skilsmässan, erfar Expressen. Göteborgs tingsrätt, som av formella skäl var tvungen att skicka ut en stämning till hustrun, väntas få hennes undertecknade skilsmässoansökan inom de närmaste dagarna.

Jennie har ingen rätt till förmögenheten

Någon formell del i miljardförmögenheten får dock inte Jennie Selin vid skilsmässan. Två månader innan giftermålet i mars 2013 undertecknade de blivande makarna ett äktenskapsförord som ställde henne utanför förmögenheten vid en skilsmässa.

Jennie Selin ägnar mycket av sin tid åt ridsport.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

I dokumentet, som undertecknades av de båda den 15 januari 2013, står:

”Allt som av någon av oss äger och i framtiden genom eget arbete, arv, gåva, testamente eller på annat sätt förvärvar, liksom det som kan komma att träda i stället för sådan egendom, ska utgöra vardera makens enskilda egendom. Detsamma ska även gälla avkastning av sådan egendom”.

Och med tillägget:

”Något giftorättsgods ska således inte förekomma i vårt äktenskap”.

Makarna Erik och Jennies äktenskapsförord.
Foto: SKATTEVERKET

Trots formuleringarna i äktenskapsförordet, som får betraktas som en standardskrivning, är det inget som hindrar att Erik Selin ger sin blivande ex-hustru pengar eller egendomar.

Paret är fåordig om skilsmässan.

– Jag är jättebra vän med Erik och det är inga konstigheter med det här. Jag pratar med Erik varje dag, säger Jennie Selin som i övrigt inte vill berätta något om skilsmässan.

Erik Selin har inte velat kommentera separationen.

Erik Selins imperium

• Erik Selin är en av Sveriges rikaste män och har en förmögenhet som uppskattas till mellan 22 och 24 miljarder kronor. Fastighetsimperiet Balder - som är landets största - är basen för hans verksamget. 

• Erik Selin är verksam i runt 200 bolag och har stora innehav i företag som nischbanken Collector  och Boråsföretaget TF Bank. 

• Via bolaget Erik Selin fastigheter AB som han själv äger till fullo äger han drygt 35 procent av fast bolaget Balder. 

Erik Selin äger även 100 procent av aktierna i Scandrent och har ett innehav av 90 procent aktierna i Kunskapsporten AB, ett företag som förvaltar badhus, vårdinrättningar och äldreomsorg. 

• Det företag Selin förknippas mest med är fastighetsbolaget Balder.

I Göteborg ska Balder uppföra totalt 280 nya lägenheter på den tidigare fabriksmarken i västra Majorna, intill Älvsborgsbrons södra fäste.

• I anslutning till Solvalla travbana planlägger Stockholms stad en ny modern stadsdel, Solvallastaden med 850 bostäder. Planerad byggstart 2022.

• Intill pendeltågstationen i Upplands Väsby planeras en ny stadsdelmed trivsamma stadsmiljöer och funktionsblandade kvarter. 1000 bostäder ingår i planen. Byggstart 2022.

• KF Fastigheter har valt Balder som ny partner och hälftenägare i bolaget som ska utveckla Kungens kurva till en komplett stadsdel med cirka 3.500 nya bostäder, skolor, handel och service.

• Balderkoncernen äger fastigheter i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Finland.

• Balder har satsat på tio vindkraftverk utanför Falkenberg och på Öland.