Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boeings flygstopp slår hårt mot Norwegian

3 475 337 passagerare flög med Norwegian i juni. Det är 21 948 färre än samma månad förra året.Foto: JOHAN NILSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har varit en tung period för Norwegians koncernchef med pressad ekonomi för bolaget.Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Färre flyger med Norwegian men bolaget lyckas fylla flygplanen med fler passagerare.

Det framgår av  Norwegians passagerarsiffror för juni månad.

Flygförbundet för de nya Boeing 737 MAX-planen - som används på Europalinjer - har slagit hårt mot bolaget.

– På långdistanslinjerna är antalet resenärer betydligt högre, säger koncernchefen Bjørn Kjos.

Norwegians trafiksiffror för juni - som blev offentliga på torsdagsmorgonen - visar att nästan 3,5 miljoner passagerare flög med bolaget under månaden.  Enhetsintäkterna ökade med tio procent jämfört med samma månad 2018.

Totalt valde 3 475 337 passagerare att flyga med Norwegian i juni. Det är 21 948 färre än samma månad förra året. Den totala trafiktillväxten (RPK) ökade med sju procent och kapacitetstillväxten (ASK) ökade med fem procent. Kabinfaktorn var på 91,5 procent, upp en procentenhet.

Norwegians Boeing 737 MAX-plan på marken

Företaget, som tidigare satsat hårt på att växa, har numera lagt fokus på lönsamheten.

– Trafiksiffrorna visar något färre passagerare i juni i år än förra året. På långdistanslinjerna är antalet resenärer betydligt högre medan vi ser en minskning på kortdistanslinjerna där vi har 18 Boeing 737 MAX på marken samt reducerad charterkapacitet. I juni fick vi ännu en Boeing 787 Dreamliner in i flottan som nu består av 36 nya, mer bränsleeffektiva långdistansplan. Helt enligt vår strategi fortsätter arbetet med att gå från tillväxt till lönsamhet och enhetsintäkterna är nu tio procent högre än motsvarande period förra året, något jag är mycket nöjd med, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegian genomförde 99,4 procent av de planlagda flygningarna i juni. Punktligheten var på 70,9 procent.

Bistrare tider för Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegian drabbades hårt när två Boeing 737 Max 8 kraschade på kort tid innan flygförbud utfärdades i mars. Det norska flygbolaget tillhör köparna olycksmodellen och har beställt 92 flygplan utöver de 18 som företaget hade i gång när flygstoppet kom.

Norwegian tvingats hyra in flygplan

Punktligheten för flygningarna har påverkats negativt med bolagets har Boeing 737 MAX-plan på marken och man har tvingats att hyr in ersättningsflyg.

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos har sagt att företaget ska kräva kompensation av Boeing för kostnader som orsakats på grund av flygstoppet. Han har också sagt att han hoppas att planet åter ska komma i luften igen någon gång under sommaren.

Aktien, som tagit storstryk under lång tid, har dock stuckit iväg uppåt den senaste månaden med en kursuppgång på drygt 12 procent på Oslobörsen.

Annons: