Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna om SEB: Så ska aktieägarna agera nu

Bankanalytikern om kursfallet i SEB
SEB föll på börsen efter uppgifter om misstänkt penningtvätt i Baltikum.Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.Foto: Söderberg & Partners

SEB:s aktie rasade på Stockholmsbörsen efter gårdagens uppgifter om misstänkt penningtvätt.

För bankens aktieägare väcks frågan om att sälja eller stanna – och nu ger sparekonomerna sina bästa råd.

– Om man tänkt att SEB varit ett säkrare val kanske man känner sig lite lurad, men banken har varit öppna med det här, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Redan tidigare har Swedbank och Danske bank kopplats till penningtvättshärvan i Baltikum – och nu har det blivit SEB:s tur. 

På fredagsmorgonen framkom det att banken kontaktats av SVT:s Uppdrag granskning i frågan. Kort därpå rasade aktien med dryga tio procent på Stockholmbörsen.

För de privata aktieägarna gäller det nu att ställa sig den stora frågan: stanna eller sälja?

Experternas svar: ”Sitta kvar”

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kan det vara bra att ha is i magen. Några tydliga besked om hur banken påverkas kommer nämligen inte att presenteras innan Finansinspektionen utrett klart situationen.

– Gick man in och köpte SEB när uppgifterna om penningtvätt i Swedbank briserade så hoppas jag att man haft med sig vetskapen om riskerna. Då tycker jag att man ska sitta kvar, säger hon.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, håller med:

– Det är klart att det kan bli böter, men det klarar SEB av. Som aktieägare tycker jag att man ska ta sig igenom den här oron. Man ska också komma ihåg att de svenska bankerna i övrigt är välskötta och lönsamma, säger han. 

”Känt sedan länge”

Båda experterna är överens om att aktieägarna inte bör se fredagens börsras som något bevis på hur illa situationen är. I stället ska man se fallet som en effekt av att de större aktieinnehavarna agerat utifrån värsta scenario.

– De professionella aktieinnehavarna är rädda för att de ska behöva sänka sin utdelning. Det har Swedbank redan har behövt göra, förklarar Joakim Bornold.

Frida Bratt betonar också att SEB varit öppna om sitt arbete mot penningtvätt sedan uppgifterna om Swedbank briserade. Därtill har banken utökat sitt arbete med att försöka stävja problemet.

– Det här har varit känt sedan länge och ändå har det inte gett någon större påverkan. Det är snarare märkligt att aktien inte påverkats mer förrän i går, säger hon.

Kan vara läge att köpa

Att aktien fallit kan samtidigt ge läge för intressenter att gå in i SEB till ett lägre pris.

– Om man är beredd att ta osäkerheten så tycker jag att man absolut ska göra det, säger Joakim Bornold.

Han ger tipset att köpa några få aktier om man känner sig osäker.

Frida Bratt säger i sin tur att det gäller att ha rätt inställning:

– Om man väljer att gå in i SEB nu måste man verkligen se det som en chansning. Då måste det vara med pengar som kan sjunka i värde igen om det visar sig att omfattningen av penningtvätten varit stor.

SEB dras in i penningtvätthärvan

Se fredagens börsmorgon.