Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Därför kan det vara köpläge på börsen nu

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandiabanken.
Joakim Bornold, analytiker, Söderberg & Partners:Foto: KARL GABOR / PRESSBILD
Joakim Bornold, analytiker, Söderberg & Partners.

Förra veckan rasade Stockholmsbörsen nästan 12 procent.

Under måndagens handel åkte kurserna jojo. Först upp ett par procent i en rekyl för att sedan falla tillbaka på minus. Men sedan Wall Street öppnat på plus gick även Stockholmsbörsen upp igen.

Nu står småsparare som åsnan mellan hötapparna och undrar om det är köpläge. Men aktieexperternas råd är att vara försiktig och hålla sig till sin strategi.

– Jag tycker generellt att man ska vara försiktig innan man låter yttre faktorer påverka ens sparplan, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

När börsen går ner ordentligt öppnar det möjligheten att köpa aktier billigare. Men då ska man samtidigt väga in att börsen inte är lågt värderad sett ur historiskt perspektiv.

Och samtidigt kan situationen fortfarande bli betydligt värre, innan det närmar sig köpläge. Det menar Joakim Bornold, finansmarknadsanalytiker vid Söderberg & partners.

Kolla din risknivå

– Det är väldigt svängigt eller volatilt nu, måndagens börs blev inget undantag. Precis som det är svårt för läkarna att förutspå utvecklingen av utbrottet så är det minst lika svårt för oss analytiker att veta hur stor påverkan coronaviruset får på ekonomin, säger Bornold som tror att skakigheten består tills man får en tydlig överblick av riskerna och börsen kan sätta ett rimligt pris på risken.

Johanna Kull på Avanza bedömer börsen som nervös och lika mycket styrd av psykologi som fundamenta. Hon tycker generellt att småspararna ska ha is magen. Inte sälja i panik eller tokköpa i möjligt rea-läge.

 

ÄR DET KÖPLÄGE EFTER FÖRRA VECKANS RAS?

Johanna Kull, sparekonom, Avanza:

– Tidigare erfarenheter visar att det gamla utnötta uttrycket ”sitt lugnt i båten” ofta är det bästa. Men är man långsiktig och har man en summa pengar utanför börsen som man vill investera, tycker jag att man i så fall ska ta tillfället i akt att fylla på med kvalitetsbolag som man kanske tyckt varit lite högt värderade. Till exempel så har fastighetsbolagen rasat kraftigt.

Joakim Bornold, analytiker, Söderberg & Partners:

– Mitt grundtips är: att håll fast vid din långsiktiga plan och fortsätt att månadsspara. Det kommer bli ljusare men är svårt att veta när. Vill man spekulera så ska man leta bland de bolag som tar mest stryk, för de kommer sannolikt också snabbast återhämta sig. Industri som Volvo och Sandvik till exempel.

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia:

– Jag rekommenderar jag aldrig någon att spekulera på kort sikt, om det inte är med pengar du har råd att förlora. För ditt pensionssparande är det dock i princip alltid ”köpläge” fram tills du närmar dig pensionsdagen. Hela poängen är att månadsspara i alla väder med bra riskspridning - gärna med exponering mot annat än bara aktier och räntor.

 

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder småspararen att se över risknivån i placeringarna:

– Vad som verkligen går att påverka är ens egen risknivå. Har man ont i magen av den senaste veckans börsutveckling är risken sannolikt för hög. Se till att den är anpassad till när du ska ha pengarna och till hur viktiga pengarna är för hur du vill leva ditt liv - antingen nu eller som pensionär. Har man gjort den läxan kan man sova relativt lugnt.

Det är ett skräckscenario

Skräckscenariot är att coronaviruset biter sig fast i Europa och USA och skapar en lång nedgång i världsekonomin. ”Coronaviruset innebär den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen”, skriver OECD i ett pressmeddelande.

 

Aktierna som fallit minst

Detta var på måndagsförmiddagen bolagen som gått minst dåligt på Stockholmsbörsens storbolagsindex sedan 20 februari.

 

Getinge -5,4 procent

Swedish Match -5,5

Atlas Copco -5,8

Essity -6,7

Tele 2 -7,1

Swedbank -7,7

Telia -7,8

Hexagon -9,2

Skanska -9,6

SEB 10 -10,2

Källa: Factset

 

Kan vi vara på väg mot en recession?

– Det beror helt på hur smittspridningen utvecklar sig. De kortsiktiga effekterna kommer helt klart vara negativa på världsekonomin, men de långsiktiga effekterna är just nu i princip helt omöjliga att kvantifiera. Allt beror på när smittspridningen planar ut, säger Johanna Kull.

 

Aktierna som rasat mest

Autoliv -13,2 procent

Investor -13,0

SSAB -12,9

Kinnevik -12,9

H&M -12,6

Volvo -12,3

Alfa Laval -12,1

SCA -12,1

Sandvik -11,2

Boliden -11,1

Källa: Factset

Joakim Bornold:

– Risken finns där helt klart att det blir ett större problem som får ekonomin på fall men det är inte mitt huvudscenario. Problemet är att ingen vet, men tittar man på kina så verkar deras återhämtning gå i tämligen stabil riktning och lyckas övriga världen med en liknande återhämtning så lär detta vara över till sommaren.

TV: Coronaoro på börsen – så ska du tänka

Annons: