Lavrov och Trump i Vita huset för några dagar sedan. Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT / EPA
Lavrov och Trump i Vita huset för några dagar sedan. Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT / EPA

Euron rekordstark efter Trumps Rysslands-möte

Publicerad

Euron har stigit kraftigt och når högsta nivåerna sedan amerikanska presidentvalet i höstas.

Detta för att dollarn försvagats försvagats efter allmän oro kring att president Donald Trump läckt eventuell sekretessbelagd information till Ryska representanter på besök i Vita huset.

Donald Trump försvarade sitt agerande på Twitter och sade att det var hans "absoluta rättighet" att dela ”fakta relaterat till terrorism och flygsäkerhet”.

Det var Washington Post som rapporterade att USA:s president Donald Trump under ett möte i Vita huset läckt mycket hemlig information om terrorgruppen IS till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

För i stort sett alla andra inom administrationen skulle en sådan läcka till ryssarna vara olaglig, men som president har Trump stora befogenheter att bryta sekretess.

Avslöjandet kommer under kontroverserna kring befarad rysk inblandning i USA:s politik och kontakter med personer i Trumps närhet.

Adam Cole, valutastrateg på RBC Capital Markets i London, sade till Reuters att det delvis hänger ihop med att Trump-Ryssland leder till dollarsvaghet då det ökar sannolikheten att Donald Trump inte sitter mandatperioden ut och därmed inte kan leverera sin utlovade skattereform "som åtminstone delvis är inprisad i dollarn".

Vid svensk stängning på tisdagen handlades euron vid 1,1069 mot dollarn.

Kronan tappade

Kronan tappade mot den starka euron på tisdagen och tappades som mest till 9:78, vid svensk stängning på tisdagseftermiddagen handlades den omkring 9:74, 5 öre svagare än på måndagen.

”Dagens svaghet i svenska kronan drivs framförallt av en stark euro, snarare än Riksbankens förslag om en ändring i inflationsmålet, vilket i sig självt inte ändrar bilden”, sade Petr Krpata, strateg vid ING, till Reuters.

Vid svensk stängning på tisdagen hade kronan stärkts 2 öre till 8:80 mot dollarn. Räntan på den tioåriga statsobligationen hade stigit 1 punkt till 0,59 procent.

Amerikanska räntor sjönk omkring 1-2 punkter i längre löptider med tioåringen ned 1 punkt till 2,33 procent. Räntan på den tvååriga amerikanska statsobligationen steg 1 punkt till 1,30 procent.

(Nyhetsbyrån direkt, TT)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag