Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericsson har sparkat 49 anställda efter mutskandalen

Ericssons vd Börje Ekholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska telekomjätten Ericsson avsätter tolv miljarder kronor – för att täcka kostnader i en mututredning i USA.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Ericsson avsätter tolv miljarder kronor för att täcka böterna efter den stora mututredningen i USA.

Tio miljarder kronor i böter väntas gå direkt till amerikanska staten.

Mångmiljardsmällen sänker kommande kvartalsresultat rejält.

Ericsson-chefen Börje Ekholm erkänner nu också:

– Vi måste acceptera att bolaget har misslyckats, sa han i det dramatiska pressmeddelande som bolaget skickade ut efter midnatt.

Aktien drabbades av en mindre nedgång och slutade på - 2,2 procent.

Exakt klockan 1 natten till torsdag svensk tid tryckte Ericsson på sändknappen för sitt kanske mest dramatiska pressmeddelande i i modern tid för företaget.

Visserligen hade företaget redan tidigare signalerat att det var hårda ekonomiska besked som väntade när det gäller förväntade mutböter i USA. Men någon exakt siffra har inte funnits om det förväntade beloppet förrän nattens pressmeddelande med vd Börje Ekholm som avsändare.

Den svenska telekomjätten Ericsson räknar med att få böter från den amerikanska finansmyndigheten SEC och USA:s justitiedepartement på runt en miljard dollar (9,7 miljarder kronor).

Efter att ha räknat in kringkostnader på två miljarder – dit bland annat omfattande advokatkostnader hör – har telekombolaget beslutat att lägga undan motsvarande tolv miljarder kronor – vilket kommer att sänka resultatet för det tredje kvartalet i räkenskapsåret 2019 rejält.

– Det är enormt mycket, mer än vad Telia betalade i sin förlikning för mutorna i Uzbekistan, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners:

– Ericsson har precis som Telia gjort affärer i många länder där problem med mutor och korruption är stora. Uppenbarligen tog inte Ericsson de här frågorna på nog stort allvar. Vi har tyvärr sett det i flera svenska företag senaste tiden att vinst har gått före etik. 

Men bolaget räknar inte med att man ska drabbats långvarigt.

– Vi står fullt fast vid våra finansiella mål för 2020 såväl som för 2022”, finanschefen Carl Mellander vid torsdagens telefonkonferens med journalisten, analytiker och investerare. 

Ericsson föll något på börsen

Nattens pressmeddelande gör att blickarna riktas mot Ericsson-aktien. Men någon dramatisk nedgång blev det inte när börsen öppnade. Efter beskedet föll aktien närmare tre procent, men repade sig något för att sluta på -2,2 procent.

Ericsson-korruptionen - 49 personer har sparkats

Orsaken till Ericsson-haveriet är att företaget – enligt amerikanska lagar – har gjort sig skyldigt till korruption i sex länder: Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. 

Ericssons dramatiska pressmeddelande.
Foto: Ericsson

Redan i samband med kvartalsrapporten i oktober förra året släppte Ericssons koncernchef Börje Ekholm ”mutbomben” i en bisats när han offentliggjorde rapporten:

Det var mitt under presskonferensen som Börje Ekholm plötsligt sa:

– Omkring 50 personer har lämnat oss som en konsekvens av den pågående utredningen.

Ericsson skrev då också i kvartalsrapporten om att det pågick en ”granskning av högre chefer” och talade kryptiskt om ”disciplinära processer och utbildning”.

Vid torsdagsmorgonens telefonmöte preciserade Ericssons chefsjurist Xavier Dedullen antalet till 49 personer som tvingats sluta på grund av utredningen.


SEC:s utredning har pågått sen 2013, justitiedepartementets sen 2015. Det är sen tidigare känt att Ericsson förhandlar med myndigheterna.

Frida Bratt· ”Smolk i bägaren”

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är denna summa ”ett rejält sänke” för bolaget.

– Korruptionsanklagelserna har varit en smolk i bägaren länge men hotet om böter har varit svårt för marknaden att värdera eftersom vi inte vetat om det rört sig om en eller 15 miljarder, säger hon i en kommentar.

Vd:n Börje Ekholm har tidigare bara sagt att det rör sig om ”betydande monetära åtgärder”. Han har inte velat nämna några siffror.

– Nu blir det tolv miljarder och det är enormt mycket, mer än vad Telia betalade i sin förlikning för mutorna i Uzbekistan, säger Frida Bratt.

Hon tror att marknaden hade räknat med höga böter, men kanske inte så här höga.

– Jag tror inte att alla, trots Ekholms varningar, tagit så stor hänsyn till böteshotet som man skulle behöva.

Positivt är dock att osäkerheten nu skingras.

Börje Ekholm: ”Har misslyckats”

I nattens pressmeddelande skriver Ericsson att orsaken till att de misstänkta mutbrotten har kunnat ske är bristande internkontroller och att företaget inte reagerat på de varningsflaggor som har funnits. Detta har gjort att ”ett begränsat antal anställda aktivt kunnat kringgå interna kontroller för olagliga ändamål”.

Telekombolaget har vidtagit flera åtgärder, bland annat har flera nyckelpersoner i bolaget sparkats.

– Vi måste erkänna att bolaget har misslyckats tidigare och jag kan försäkra er att vi arbetar hårt varje dag för att bygga ett starkare Ericsson, där etik och efterlevnad är hörnstenar i hur vi bedriver affärsverksamhet, säger Börje Ekholm i en kommentar.

Enligt honom har Ericsson de senaste två åren gjort ”betydande investeringar” i sitt program för etik och efterlevnad.

I övrigt vill inte telekombolaget kommentera närmare.

Böter överskrider resultat flera gånger om

Tidigare har Ekholm, som tillträdde som vd efter de misstänkta mutbrotten, sagt till Expressen:

– Jag är besviken på varje person som gjort brott mot vår affärsetiska kod.

De tolv miljarderna som Ericsson avsätter kan jämföras med bolagets rörelseresultat för motsvarande kvartal förra året, som landade på 3,2 miljarder kronor. Föregående kvartal landade vinsten på 3,7 miljarder kronor.

Ericsson vinstvarnar