Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ericssons jätteras – värsta på två år

Se rapporten live i Di TV
Börje Ekholm, vd för Ericsson fick se bolagets aktie rasa under onsdagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson redovisar en rörelsevinst på 3,7 miljarder kronor för andra kvartalet 2019 jämfört med vinsten på 0,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, frågar sig hur det står till med den amerikanska korruptionsutredningen av Ericsson.
Foto: HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telekomjätten Ericssons svarta onsdag. 

Under dagen rasade bolagets aktie med närmare 12 procent.

Företaget upprepar det ekonomiska hotet i form av risk för miljardböter i USA. 

– Vi är i pågående förlikningsförhandlingar, skriver vd Börje Ekholm i kvartalsrapporten, som i övrigt signalerar stabilitet.

Under torsdagsmorgonen återhämtade sig Ericsson-aktien något. Efter knappt en timmes aktiehandel hade den stigit med närmare 2,7 procent.

Men onsdagen blev ytterst dramatisk för telekombolagets aktie som inleddes med med en mindre nedgång som senare övergick i ett brant fall. 

Efter Ericssons rapportkonferens på eftermiddagen accelererade kursnedgången ytterligare, och aktien stängde ned 11,84 procent. 

Raset för Ericsson-aktien är den största nedgången på en enskild dag sedan 18 juli 2017 då aktien dök med 15,6 procent.

Ericssons resultat levde helt enkelt inte upp till marknadens förväntningar och vd Börje Ekholm förklarade att bolaget räknar med att strategiska kontrakt, med en initialt lägre lönsamhet, kommer att påverka marginalen negativt under ”några kvartal” framöver. Orden fick analytikerna att dra åt sig öronen.

När börsen stängde låg aktiekursen på 79,68 kronor vilket var ett ras på 11,84 procent.

Hela Stockholmsbörsen gick också klart sämre än de stora europeiska börserna på onsdagen, tyngt av flera rapporterande verkstads- och bankjättar. 

Ericsson redovisar en rörelsevinst på 3,7 miljarder kronor för andra kvartalet jämfört med vinsten på 0,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4,13 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen steg till 54,8 miljarder kronor, jämfört med 49,8 miljarder kronor ett år tidigare.

 ” Ericsson borde tjäna mer pengar” 

– Aktien har dragit iväg på allt större förhoppningar men man släckte en del av dem idag. Marginalerna borde varit högre. Nedgången känns rimlig, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

– Svag krona, Huawei med stora problem och en 5g-utrullning som kommit igång tidigare än väntat. Ericsson borde tjäna mer pengar i det här läget men istället varnar man för att marginalerna kan pressas under resten av året.

Joakim Bornold ställer frågan:

– Är det toppen fick vi fick se nu, eller kommer de att mäkta med att öka marginalerna över tio procent som de sagt?

Se mer i videoklippet ovan

– Mitt i ett stort teknikskifte borde marginalerna vara högre kan man tycka men trots konkurrenten  Huaweis problem så är det uppenbarligen svårt. Ericsson har onekligen gjort stora förbättringar de senaste åren men med tanke på den medvind som blåser så känns aktien lite dyr nu, sa Joakim Bornold.

Ekholms signal om 5G-nätet

Ericssons koncernchef Börje Ekholm signalerar att 5G-nätet är oerhört viktigt för bolagets överlevnad.

– Egentligen har 5G–utbyggnaden accelererat. Det går egentligen fortare än vad vi förutsåg tidigare, sa  Börje Ekholm till Di TV.

”Vi har starkt momentum i vår 5G-verksamhet med både nya avtal, nya kommersiella lanseringar och driftsatta nät. Hittills har vi tillhandahållit lösningar för nästan två tredjedelar av alla kommersiellt lanserade 5G-nät”, skriver bolagets vd och koncernchef Börje Ekholm i rapporten.

Ericsson-chefen Börje Ekholm är oroad över hotande miljardböter i USA. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ericsson har längre ställt hoppet till 5G-utbyggnaden.

” Vi fortsätter att ta strategiska kontrakt, och den omfattande nätutbyggnad som förväntas påbörjas i delar av Asien kommer gradvis att påverka marginalerna negativt på kort sikt, men stärka vår position på lång sikt. Fortsatta teknik- och marknadsinvesteringar, speciellt inom 5G, automatisering och AI, är grundläggande för långsiktig konkurrenskraft och är en avgörande del av vår fokuserade strategi för att stärka bolaget på lång sikt och nå målen för 2020 och 2022” 

Ericssons vd om andra kvartalet

Hotande miljardsmällen i USA

Börje Ekholm upprepar de mörka moln som hotar från USA med miljardböter. Det finns allvarliga misstankar om att företaget gjort sig skyldig korruption i bland annat Asien och, Mellanöstern och södra Afrika i samband med olika affärskontrakt -fall som inträffat för Ekholms tillträde på VD-stolen.

”Vi är i pågående förlikningsförhandlingar med United States Securities and Exchange Commission (SEC) och United States Department of Justice (DOJ) beträffande deras tidigare kommunicerade undersökningar under U.S. Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). Vi har inte möjlighet att uppskatta hur länge de kommer att fortsätta. Eftersom detta är ett pågående ärende kan vi inte heller lämna några detaljer. Det är dock vår nuvarande bedömning att ärendenas lösning kommer att resultera i betydande monetära och andra åtgärder. Omfattningen och effekterna av dessa kan i nuläget inte uppskattas eller säkerställas på ett tillförlitligt sätt”, skriver Börje Ekholm.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: NORDNET

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, sätter upp ett stort frågetecken kring hur den amerikanska korruptionsutredningen kommer att sluta för Ericsson:

– Inte heller i denna rapport fick vi veta något om amerikanska myndigheters korruptionsutredning och vad den kan mynna ut i. Det vi vet sedan tidigare är att den för Ericsson väntas medföra ”betydande monetära åtgärder”, vilket därmed är en liten osäkerhet som hänger kvar kring bolaget och aktien, säger hon.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners pekar också på den amerikanska utredningen som något av en tickande ekonomisk bomb för Ericsson.

– De amerikanske utredningarna ligger även och stör i bakgrunden. Det kom ingen ny information idag och det tolkades negativt. Ju längre tid desto större utredning verkar vara tolkningen just nu, säger han.

Konkurrenten Huaweis problem

Ericsson-chefen är försiktig med att uttala sig om konkurrenten Huaweis problem med sanktioner i USA

– Vi har egentligen inte sett några större effekter på vår orderingång. Det är klart att vi vinner en del avtal, men vi ser också att vi vinner det tack vare produktfördelar och konkurrenskraftig produktportfölj, säger Börje Ekholm i Di TV.

Annons: