Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericssons ägare kräver: Ta tillbaka chefernas bonusar

Hans Vestberg var tidigare vd på Ericsson men 2016 fick han sparken.Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson meddelade i september att man sparkat 49 personer till följd av mutskandalen.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Efter det amerikanska miljardkravet på Ericsson:

Nu kan telekomjättens före detta vd Hans Vestberg tvingas lämna tillbaka bonusar på närmare 90 miljoner kronor.

Det kräver flera storägare, skriver Svenska Dagbladet.

Amerikanska myndigheter har i flera år utrett det svenska telekombolaget för mutbrott och sent i fredags kom besked om att parterna förlikats. Ericsson ska nu betala en miljard dollar – cirka 9,5 miljarder kronor – till den amerikanska finansmyndigheten SEC och USA:s justitiedepartement.

Telekomjättens nuvarande vd, Börje Ekholm, är minst sagt upprörd.

”Fullständigt jävla rasande”, säger han till Svenska Dagbladet om tidigare Ericssonchefers agerande i muthärvan.

Hans Vestberg fick miljonbonusar

Den misstänkta korruptionen skedde under åren 2010-2016, i delar av Asien och Afrika. Då var Hans Vestberg koncernchef för Ericsson – och han hamnar nu mer och mer i skottgluggen, enligt SvD.

Samtidigt som misstänkta mutbrott försiggick plockade han som vd ut miljonbonus efter miljonbonus. SvD har räknat till totalt 89,6 miljoner kronor i bonus under åren 2010-2016.

Men nu kan aktieägarna kräva tillbaka pengarna.

Enligt SvD har Ericssons vd Börje Ekholm sagt att bolaget har rätt att kräva tillbaka bonusar från chefer utan att specifikt nämna Hans Vestbergs namn. Organisationen Aktiespararnas vd Joacim Olsson är något tydligare:

Ericssons aktieägare kräver pengar

– Om det har begåtts grava brott i bolaget som skadar aktieägarna tycker jag det är rimligt att undersöka vilka möjligheter man har att kräva tillbaka bonusar från tidigare chefer, däribland Hans Vestberg, säger han till SvD.

Ericssons storägare AMF och Robur fonder är också öppna för att kräva tillbaka bonusar.

– Finns det pengar att kräva tillbaka av tidigare chefer så ska de krävas tillbaka. Vi utgår från att vd och styrelsen kommer vidta de åtgärder som är nödvändiga i det här läget, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF och ledamot i Ericssons valberedning, till SvD.

”Vansinnigt mycket pengar”

Tidningen har sökt Hans Vestberg för en kommentar, utan resultat.

Storägaren Christer Gardell vill inte svara på om det kan bli aktuellt att kräva tillbaka bonusar men skriver i en kommentar till SvD att detta ”får aldrig upprepas”, och att Ericssons aktieägare nu tvingas betala ”vansinnigt mycket pengar” till USA för ”den tidigare ruttna företagskulturen”.

Även de övriga två storägarna Investor och Industrivärden har reagerat skarpt och vill att ”fortsatta åtgärder vidtas” för att en liknande mutskandal inte ska inträffa igen.

Annons: