Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt lyft för Ericsson: ”Ekholm levererar igen”

Börje Ekholm, vd Ericsson, om bolagets tredje kvartal i DiTV.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NORDNET / nordnet

Ericsson höjer försäljningsmålet för 2020 till 230–240 miljarder kronor från 210–220 miljarder tidigare.

Samtidigt justeras rörelseresultatet upp rejält över förväntningarna.

Experter tror på ett rejält lyft för folkaktien när börsen öppnar i dag.

– Börje Ekholm levererar igen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ericssons nettoomsättning landade på 57,1 miljarder – förväntat i Infronts sammanställning var 56,2 miljarder.

– 5G expanderar snabbare än tidigare förväntat, och vi ser den initiala uppbyggnaden av 5G som en kapacitetsförbättrare i storstadsområden. I framtiden kommer nya, spännande innovationer för 5G i och med användning inom Sakernas internet och industrin, där man utnyttjar den hastighet, svarstid och säkerhet som 5G kan tillhandahålla, säger Börje Ekholm, vd för Ericsson.

Bolaget ökar omsättningen och och höjer försäljningsprognosen för nästa år, som väntat.

– Hade man inte gjort det hade marknaden blivit besviken, en höjning låg i korten. Tittar vi på resultatet ska man ha i bakhuvudet att Ericsson har god hjälp av den svaga kronan, som ger en boost. Men rörelsemarginalen ökar, och är klart bättre än väntat vilket är viktigt i Ericsson. Jag tror rapporten kommer att gillas av marknaden tack vare prognoshöjningarna, särskilt som aktien faktiskt gått rätt dåligt sedan rapporten för andra kvartalet. Den är hyfsat nedpressad och jag tror aktien stiger i dag, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Korruptionsböter tynger något

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 4,2 miljarder kronor för tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med en rörelsevinst på 3,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

I slutet av september meddelade Ericssonledningen att bolaget sätter av 11,5 miljarder kronor för kommande korruptionsböter från amerikanska myndigheter, vilken belastar tredje kvartalets resultat.

– Att det skulle bli förlust på grund av avsättningarna till böter visste vi. Så länge det inte blir högre böter är känslan att marknaden redan gått vidare vad gäller Ericsson. När beskedet om bot kom fanns inget uppdämt säljtryck i aktien, eftersom aktien som sagt fallit ganska rejält sedan rapporten för andra kvartalet, säger Frida Bratt och konstaterar:

– Marknaden är nöjd med att osäkerheten kring boten skingras och har redan gått vidare från den smällen.

En lite sämre sak i rapporten, menar Frida Bratt, är att man upprepar att marginalerna kommer pressas på kort sikt på grund av vissa kontrakt man ingått för att ta en position i 5G-racet.

– Frågan är hur stort tålamod marknaden har med den saken. Dessa kontrakt var anledningen till att rapporten för det andra kvartalet, som egentligen var bra, följdes av fall i aktien, säger hon.

Börje Ekholm under krisen: ”Det har varit en tuff situation”