Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ericsson gör avsättningar för 6,1 miljarder – aktien faller

Ericsson gör avsättningar för kostnader på 6,1 miljarder kronor under årets fjärde kvartal.

Nu faller bolagets aktie på Stockholmsbörsen.

Telekombolaget Ericsson har beslutat att vidta ytterligare åtgärder för att påskynda omstruktureringen av BSS-verksamheten, inklusive produkt- och kontraktsportföljen.

Avsättningar för kostnader för att genomföra dessa planerade åtgärder kommer, tillsammans med nödvändiga avsättningar för kontraktsförluster, att negativt påverka rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2018 med 6,1 miljarder kronor, vilket huvudsakligen påverkar bruttomarginalen.

 

LÄS MER: Ericssons dundertabbe – hotas av miljardsmäll 

 

Tre miljarder till att strukturera om

Av detta belopp tas 3,1 miljarder kronor upp som omstruktureringskostnader. Ytterligare omstruktureringskostnader relaterade till dessa planerade åtgärder, inklusive relaterade personalneddragningar, uppskattade till 1,5 miljarder kronor, förväntas under 2019.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Efter beskedet faller aktien på börsen – i den tidiga handeln med drygt fem procent.

 

LÄS MER: Superstark rapport från Ericsson – företaget överraskade 

 

Påverkar Ericssons kassa i flera år

Den huvudsakliga delen av avsättningsbeloppet kommer att påverka kassaflödet, från och med 2019 och under flera år framåt, allt eftersom projekten avslutas.

De planerade åtgärderna kommer väsentligt att bidra till att minska förlusterna inom BSS redan under 2019 och minska risken för genomförande av befintlig plan, skriver Ericsson.

Bolagets nuvarande bedömning är att den förändrade BSS-strategin kommer ge segmentet Digital Services goda förutsättningar att uppnå rörelsemarginalmålen (exklusive omstrukturering) om låga ensiffriga tal till år 2020 och 10 - 12 procent senast till år 2022.

Ytterligare detaljer kommer presenteras i samband med Ericssons rapport för fjärde kvartalet och helåret 2018 den 25 januari 2019.

Annons: