Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS facit: Nedgångar på över 95 procent under maj

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De nordiska flygbolagen fortsatte att påverkas kraftigt av det nästintill obefintliga resandet i maj, på grund av coronarelaterade restriktioner.

Det framgår av trafiksiffrorna i dag.

SAS trafiknyckeltal visade på nedgångar på över 95 procent under månaden när antalet passagerare uppgick till 158 000 i maj.

Under juni ökar SAS produktionen, från 15 till 30 flygplan i drift, främst i inrikestrafik och till nordiska destinationer.

– Maj var den andra månaden i rad då större delen av vår flygplansflotta stod på marken, som ett resultat av covid-19-pandemin och de reserestriktioner som införts. Den negativa effekten återspeglas i våra trafiktal, med en minskning av kapaciteten med 96 procent och 94 procent färre passagerare jämfört med föregående år. Länder börjar nu gradvis att öppna upp och vi förväntar oss att efterfrågan långsamt börjar att öka från dagens låga nivåer, skriver SAS i sin trafikrapport.

Tappade nästa alla passagerare

Norwegian fortsatte att flyga begränsat i maj och flög endast inrikes på uppdrag av regeringen.

Antalet resenärer som flög med Norwegian i maj uppgick till 73 401 stycken.

Motsvarande siffra i maj förra året var 3 362 413 – ett tapp på nästan 3,3 miljoner passagerare.

Den totala kapaciteten (ASK) var 74 422 103, vilket innebär att runt en procent av kapacitet användes.

För Finnair märktes också en tydlig covid-19-effekt i maj, även om bolaget pekar på att antalet passagerare och fraktflyg mer än fördubblades jämfört med april. Under maj månad reste 26 700 passagerare med Finnair, 98 procent färre än motsvarande månad 2019 men 65 procent fler i april 2020.

Finnairs kapacitet, ASK, sjönk med 98 procent i maj, jämfört med motsvarande månad i fjol, och RPK, ett mått på intäkt per passagerarkilometer, sjönk med 99 procent.

Senare under fredagen kommer SAS att släppa sina trafiksiffror för maj.