Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekonomens varning för aktier hos storbanker

Johanna Kull från Avanza i Dina Pengar.
Avanzas sparekonom Johanna Kull talar med Alexander Klaar, programledare för Expressen TV:s Dina Pengar, om anklagelserna om penningtvätt.

Swedbank och Nordea har dragits in i härvan av anklagelser om penningtvätt.

Nu varnar experter för att köpa bankaktier då misstankarna kan leda till höga bötesbelopp för storbankerna.

– Som sparare behöver man inte vara orolig, det är aktieägarna som får ta den stora smällen, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i Expressen TV:s Dina Pengar.

Hela banksektorn har varit i gungning de senaste veckorna efter nya anklagelser om penningtvätt hos både Swedbank och Nordea. De misstänks ha slussat 40 respektive 7 miljarder kronor från misstänkta konton genom bankerna.

När Avanza sparekonom Johanna Kull gästar Expressen TV:s Dina Pengar i programmet som sänds på tisdagskvällen är hon förvånad över att storbankerna inte varit mer uppmärksamma 

– Bankerna har varit naiva och det har varit både bristande kontroll och säkerhet, säger hon.

Och fortsätter:

– Nordea har varit öppna med att de haft problem med penningtvätt tidigare. Men det visar ändå vilken svårighet många av bankerna har att komma åt den här typen av brottslighet.

 

”Spararnas pengar är skyddade”

Nordea-aktien föll kraftigt under måndagen inför uppgifterna om penningtvätt som presenterades på måndagskvällen. Även Swedbank backade efter att SVT för två veckor sedan avslöjat att de var indragna i misstankarna.

Dessutom riskerar bankerna höga böter om de misstänkta affärerna skett i dollar eftersom amerikanska myndigheter i så fall har rätt att utfärda böter.

Men de som har pengar sparade i Nordea eller Swedbank behöver inte oroa sig enligt Johanna Kull.

– Våra pengar är helt skyddade oavsett om pengarna finns på sparkonton eller i fonder. Det är aktieägarna som får ta den stora smällen när man ser till kursutvecklingen, säger hon.

Däremot varnar hon för att ha stora aktieposter i bankerna.

– Är man en mer aktiv sparare som har aktier så ska man nog ta sig en funderare på hur många banker man ska ha i sin portfölj. Det här är något som kan ligga som en våt filt över bankerna, säger Johanna Kull.

 

Annons: