Stockholmsbörsen väntas falla efter börsras i Asien och USA. Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen väntas falla efter börsras i Asien och USA. Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Inget börsras i Stockholm efter turbulensen i världen

Publicerad
Uppdaterad

Efter röda siffror i USA och Asien väntades Stockholm följa efter.

Men tappet är blygsamt:

När Nasdaq öppnade klockan 09.00 på fredagsmorgonen var börsen ner drygt 0,4 procent.

Veckan började med röda siffror på börserna i USA, efter en ökad oro för att inflationen i landet ska ta fart. I måndags stängde Dow Jones på minus 4,6 procent, och S&P gick ner 4,1 procent.

Nasdaqbörsen sjönk i sin tur med 3,78 procent.

Sedan följde Asien after – och sedan även Stockholm och resten av Europa. Börsfallet i Stockholm i tisdags blev dock inte lika stort som befarat:

Nytt ras i Asien och New York

Nasdaq stängde på minus 2,25 procent.

Efter en viss återhämtning har nu raset tagit ny fart i New York. Vid torsdagens stängning hade Dow Jones industriindex rasat med 4,2 procent, medan det bredare indexet S&P var ner minus 3,8 procent.

Nasdaq gick ner 2,9 procent.

 

LÄS MER: Börsfall i Asien och USA – oron fortsätter 

 

Än en gång har Asienbörserna gått i New Yorks fotspår – och inför öppningen av Stockholsmbörsen väntades ett nytt fall.

– Det här kommer att smitta av sig på Stockholmsbörsen under fredagen, sa Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Så går börsen i Stockholm

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist var av samma åsikt.

– Jag tror att Stockholmsbörsen faller med två procent vid fredagens öppning, sa han till TT.

Vid öppningen var indexet OMXS30 ner drygt 0,2 procent. Det bredare OMXSPI-indexet var ner 0,4 procent. Fallet i Oslo är däremot större – 1,5 procent enligt Dagens næringsliv.

I Tyskland är DAX ner kring 0,2 procent.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag