Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11 000 kunder har lämnat banken efter skandalen

Foto: LEIF BLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danske Bank kommer att plågas av penningtvättshärvan i Baltikum under lång tid framöver, konstaterar man i bokslutet i dag.

11 000 kunder har lämnat banken som nu öronmärker två miljarder för arbete mot penningtvätt.

Danske Banks resultat före skatt blev 4 445 miljoner danska kronor i det fjärde kvartalet.

Väntat var 4 417 miljoner danska kronor, enligt Infront Datas snittestimat utifrån 18 analytikers prognoser.

Räntenettot uppgick till 5 895 miljoner danska kronor, mot förväntade 5 874 miljoner, och de totala intäkterna var 10 931 miljoner danska kronor i kvartalet, väntat 10 953 miljoner.

Det gångna årets helårsresultat landade på 15.001 miljoner danska kronor. Kort före jul justerade banken ned nettovinstprognosen för 2018 till 15 miljarder danska kronor.

Utdelningen föreslås bli 8:50 danska kronor per aktie för 2018, att jämföra med förväntade 8:64 danska kronor.

Pengar mot penningtvätt

Danske Bank öronmärker en summa på upp till 2 miljarder danska kronor för åtgärder mot penningtvätt under de tre närmast kommande åren.

Det framgår av bankens bokslutskommuniké.

I rapporten noteras att penningtvättshärvan vid den estniska filialen har haft en kraftig påverkan på Danske Bank, och att händelserna sannolikt kommer att fortsätta påverka banken under 2019.

Under 2018 valde 11 000 danska retailkunder netto att lämna banken, vilket banken i rapporten kopplar till uppmärksamheten kring penningtvättshärvan.

– Kundnöjdheten har påverkats negativt, särskilt hos retailkunder i Danmark där nöjdheten ligger signifikant under vårt mål. Vi har även sett en negativ inverkan bland danska företagskunder och i något mindre utsträckning i Sverige, skriver Danske Bank.