Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna, 36, pekas ut som Norwegians nya vd

Därför lämnar han vd-posten hos Norwegian.
Avgångne Norwegian–chefen Bjørn Kjos med dottern Anna som är pilot på flygbolaget.Foto: KRISTIAN HELGESEN/VG / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Bjørn Kjos lämnar vd-stolen på Norwegian några dagar före sin 73-årsdag.Foto: Norwegian
Flygbolaget befinner sig i kris. Flera linjer läggs på is under vintern, däribland Stockholm–New York.Foto: Chris Raezer Photography / © 2013 Chris Raezer Photography

Det kan bli den avgångne Norwegianchefen Bjørn Kjos, 72, egen dotter som tar över flygbolaget. 

Anna Kjos-Mathisen, 36, utpekas som en tänkbar kandidat till jobbet.

Hon är redan inne i flygbolaget som pilot och chef för rekryteringen av piloter.

Samtidigt befinner sig Norwegian mitt uppe i sin ekonomiska kris där bland annat linjen Sockholm- New York ställs in i vinter.

Beskedet att den färgstarke koncernchefen Bjørn Kjos lämnar ifrån sig ledarskapet för lågprisbolaget meddelades i går torsdag. Men nyheten är inte någon direkt överraskning eftersom han en längre tid har aviserat att han ville lämna koncernchefsstolen efter drygt 17 år.

Men beslutet utlöste trots det dramatik. Aktien - som fallit 60 procent det senaste året - störtdök efter en mindre uppgång. Raset slutade på knappt 13 procent när Oslobörsen stängde.

” Borde ha gjort det tidigare”

Bjørn Kjos avgång är omedelbar och sker sju dagar innan han fyller 73 år.

– Jag har varit några år på övertid så jag borde ha gjort det tidigare. Men nu är det rätt tid, sa Bjørn Kjos till tidningen Dagbladet.

Bjørn Kjos fortsätter som rådgivare åt Norwegians nya ledning.Foto: Norwegian

Den före detta stridspiloten och advokaten, som byggt upp bolaget och gett värste konkurrenten SAS en rejäl match om passagerna, avgick för att ersättas av Norwegians finansdirektör Geir Karlsen som tillfällig vd och koncernchef. Vissa analytiker pekar redan nu ut Karlsen som Kjøs efterträdare. Ett tecken på detta är bland annat det faktum att han rekryterades till bolaget förra året. Det spekuleras också i att den nye chefen får i uppdrag att breda väg för att flygbolaget blir uppköpt.

– Jag har inga problem med att överlämna rodret till honom. Detta är något som styrelsen ska bestämma men för mig är han absolut en kapabel kandidat för att ta över, säger Bjørn Kjos till Dagens industri om Geir Karlsen som efterträdare. 

Dottern Anna pekas ut som tänkbar ny chef 

Men en annan möjlig kandidat som pekats ut av bland annat Nettavisen är Bjørn Kjos egen dotter Anna Kjos–Mathisen. Hon är 36 år gammal och kan företaget väl i sin egenskap av pilot på Norwegian och i dag också ansvarig för bolagets rekrytering av piloter.

Anna Kjos-Mathisen, pilot på Norwegian och dotter till avgående Bjørn Kjos pekas av vissa ut som en tänkbar kandidat att ta över det krisade flygbolaget.Foto: KRISTIAN HELGESEN/VG / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Anna Kjos-Mathisen har själv inte antytt något utåt om hon skulle vara intresserad av att ta över som koncernchef efter pappa - ett jobb som sannolik skulle innebära att hon måste sluta flyga.

Anna Kjos-Mathisen har hållit en låg profil men skapade rubriker för något år sedan då hon och maken Stig A. Kjos-Mathisen slog till och köpte ett exklusivt hus i Bærums kommun utanför Oslo för drygt 38 miljoner svenska kronor. För pengarna fick paret en rödmålad trävilla på knappt 430 kvadratmeter och 13 rum. Huset har ett exklusivt läge vid Svartebukten i Lysakerfjorden.

Tung start för nye Norwegian–chefen

Besked om vem som ska ta över ledningen för Norwegian kan komma inom kort.

Den som tar över ledarskapet för flygbolaget kommer in i ett tungt ekonomiskt lägre med ett omfattande besparingsprogram där flera linjer läggs ner eller blir ”vilande” under vintersäsongen.

Linjer stoppas i vinter

Linjen Stockholm–Orlando skrotas när vintertidtabellen. träder i kraft. Direktlinjen Stockholm–New York blir ”vilande” under vintersäsongen vilket lär glädja konkurrenten SAS. Stockholm

Dessutom kan bolaget komma att sälja vissa av sina attraktiva avgångstider - så kallade slottider - till andra flygbolag för att fylla på sin kassa med kontanter.