Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dublin-börsen skakar efter Sinn Feins oväntade succé

Sinn Fein partiledare Mary Lou McDonald firar.Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Bank- och fastighetsaktier rasade på Dublinbörsen på måndagen efter att valet såg ut att bli en oväntat stor succé för vänsternationalistpartiet Sinn Fein.

Förmögenhetsskatt och frysning av hyresnivåer finns med bland det IRA-kopplade partiets vallöften.

Bank of Irelands och rivalen AIB Groups aktier handlades ned med omkring 7 procent i Dublinbörsens öppning, samtidigt som fastighetsbolaget Irish Residential Properties och Glenveagh Properties backade mellan 7 och 8 procent.

Bakgrunden till de irländska kursrasen är att Sinn Fein, valets tydliga vinnare med omkring 25 procent av rösterna enligt förstahandsröster, utlovat ett flertal förslag som uppfattats som radikala jämfört med det politiska landskapet som varit rådande i Irland.

Bland reformförslagen hör en procents förmögenhetsskatt på tillgångar på över en miljon euro, frysning av nuvarande hyresnivåer, kraftiga satsningar på bostäder och sänkt pensionsålder.

Ingen egen majoritet

Sinn Feins succéval, som inte helt kan räknas hem förrän hela valet sammanräknats senare i veckan, innebär att en förmodat svår regeringsförhandling väntar. Ingen tidigare koalition mellan partier ser ut att vinna egen majoritet och gränsöverskridanden måste nu vidtas mellan de politiska fienderna.

De politiska rivalerna Fianna Fáil (22 procent enligt förstaröstsräkning) och Fine Gael (21 procent), som i närhistoria turats om att inneha maktpositionen, ser ut att ha gjort ett fiaskoval. Ledare från båda partierna, bland annat premiärminister Leo Varadkar (Fine Gael) och Michael Martin (Fianna Fáil) har tidigare uttryckt skepsis mot eller vägran av att ingå regering med Sinn Fein.

– Gränslinjer måste suddas ut om det ska bli en koalition. Det kommer bli en lång förhandling. Många kommer behöva gräva i sitt inre för att det här ska gå vägen, men det mest troliga är en koalition mellan Fianna Fáil och Sinn Fein, sade Eoin O'Malley, professor i statsvetenskap på Dublin City University.

Målet: Återförenat Irland

Sinn Fein, som tidigare var den politiska avdelningen inom Irländska republikanska armén (IRA) som slogs för självständighet från brittiskt inflytande i Nordirland, har fortsatt återförening på ön som mål. Omedelbara förberedelser för en folkomröstning om ett enande är ett villkor för att ingå i politisk koalition med andra partier.

Valkampanjen har också förts mot en fond av en besvärlig brexitprocess, där Nordirlands ställning som brittiskt blivit en stötesten i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och eldat på den irländsknationalistiska patriotismen. Få vill se en hård gräns med samma typ av posteringar med brittisk militär på ön som under konflikten och frågan är ännu inte helt löst.

TV: Techjättarna frodas på Irland

Annons: