Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump överväger att dela ut ”helikopterpengar”

Foto: CHRIS KLEPONIS / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66

Trumpadministrationen överväger att skicka pengar till amerikanska hushåll för att ge ”kortsiktig lättnad” i virusoron, enligt uttalanden från Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow i en intervju med Fox Business.

USA närmar sig ett förfarande som går under benämningen ”helikopterpengar” – att helt enkelt dela ut pengar till medborgarna. 

En sådan åtgärd har i den aktuella pandemikrisen redan genomförts i Hongkong. I början av mars fick varje medborgare över 18 år 10.000 Hongkongdollar, motsvarande omkring 13.000 kronor.

– Vi kommer sträcka oss efter varje möjlig åtgärd för att råda bot på både viruset och de ekonomiska konsekvenserna av det, sade rådgivare Larry Kudlow.

På söndagen sänkte Fed styrräntan med 100 punkter till 0–0,25 procent vid ett extrainsatt möte. Dessutom ökades tillgångköpen med 700 miljarder dollar med omedelbar verkan.

Av måndagens börsutveckling såg Federal Reserves penningpolitiska åtgärdspaket ut att falla kort om målet att dämpa investerarnas panik över coronavirusutvecklingens påverkan på finansmarknaderna då S&P 500 var ned 11,4 procent innan en dämpning i indexrörelsen noterades.

I takt med att världens centralbanker, med Federal Reserve i spetsen, undan för undan tömt arsenalen av penningpolitiska åtgärder den senaste veckan har inneburit att allt mer fokus nu riktas mot regeringar och finanspolitiska åtgärder.

 

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu

Annons: